Strängnäs nya giv – grannsamverkan mot brott

Strängnäs kommun tar ett nytt grepp för att motverka kriminalitet genom att gå med i nätverket Mälarkommuner mot organiserad brottslighet.


Efter framgångsrika insatser i Södertälje mot bland annat välfärdsbrott sprider sig de kriminella till nya platser. Ett samarbete startar för att förhindra upprepning av brott över kommungränserna.

Efter framgångsrika insatser i Södertälje mot bland annat välfärdsbrott sprider sig de kriminella till nya platser. Ett samarbete startar för att förhindra upprepning av brott över kommungränserna.

Foto: Bildmontage Blanka Karlsson / Magnus Grimstedt/ TT

Strängnäs2024-05-16 06:03

Nyheten i korthet

  • Sex Mälarkommuner, däribland Strängnäs, samarbetar för att bekämpa organiserad brottslighet och förhindra att kriminella flyttar sin verksamhet mellan kommuner.
  • Samarbetet fokuserar på sex huvudområden inklusive samhällsbyggande, miljöbrott och vård och omsorg, i syfte att förhindra att välfärdssystemet utnyttjas av kriminella.
  • Ett resultat av samarbetet är Strängnäs nya markanvisningsregler som syftar till att säkerställa en trygg och hållbar utveckling och minska möjligheterna för kriminella att dra nytta av systemets brister.

I ett unikt initiativ, som involverar sex kommuner runt Mälaren, har Strängnäs engagerat sig i kampen mot organiserad ekonomisk brottslighet. Samarbetet, som inkluderar Västerås, Södertälje, Nykvarn, Enköping och Eskilstuna, har fokus på att förhindra att kriminella flyttar sin verksamhet till en annan kommun om de stoppats i sin hemkommun.

Kommunerna har enats om sex huvudområden att fokusera på. Det är sunt samhällsbyggande och bostadsbyggande, miljöbrott och tillsyn, vård och omsorg, försörjningsstöd, folkbokföringsbrott, våga anmäla.

Strängnäs har redan påbörjat samarbeten både internt och med lokala aktörer för att förbättra regionens motståndskraft mot organiserad brottslighet.

Strängnäs kommun och dess samarbetspartners har erfarit att ett nära samarbete mellan kommun och myndigheter är avgörande för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. Genom att arbeta tillsammans kan man förhindra att välfärdssystemet utnyttjas av kriminella och säkerställa en tryggare framtid för regionen, säger Marie Jonsson, chef för samhällsbyggnadskontoret i Strängnäs.

undefined
Marie Jonsson är samhällsbyggnadschef på Strängnäs kommun.

– På sikt tror vi på samarbetet mellan fler kommuner och myndigheter. Om man kan samverka och dela information kommer vi att kunna genomföra fler och tätare kontroller. Där är ju polisen en viktig aktör och som vi i dag jobbar nära med, säger Marie Jonsson.

Ett av huvudmålen med samarbetet är att förhindra att kriminella utnyttjar välfärdssystemen och tvättar pengar genom oseriösa företag. Genom att samordna insatserna mellan polisen och kommunerna siktar man på att stärka kontrollen över de sex utpekade arbetsområdena och minska möjligheterna för kriminella att dra nytta av systemets brister.

Ett resultat av samarbetet inom nätverket Mälarkommuner mot organiserad brottslighet är att Strängnäs tidigare i maj införde nya markanvisningsregler. Dessa regler utgör viktiga verktyg i kommunens övergripande arbete för att förhindra oseriösa byggaktörer etablerar sig i Strängnäs. 

Inspirerade av framgången med Södertäljes markanvisningspolicy och med stöd från det breda nätverket Mälarkommuner mot organiserad brottslighet, strävar Strängnäs kommun efter att etablera en miljö där kriminell verksamhet inte tolereras.                             

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!