Moderaterna har enligt de preliminära siffrorna nu gått framåt något (+0,6) sedan förra valet och är fortfarande största parti med 31,1 procent av rösterna.
Socialdemokraterna är Strängnäs stora vinnare och har gått framåt nära fyra procentenheter till 24,8 procent av Strängnäsbornas röster.
– Nu är allt preliminärt men som det ser ut i Strängnäs har vi gjort ett starkt val. Vår målsättning var att inte tappa utan att vinna ett eller två mandat och det ser ut att ha gått vägen, säger Anders Härnbro (S).
Vad beror det på att ni har gått framåt?
– Trots att vi inte har varit det största partiet i majoriteten har vi kunnat visa vad vi vill. Vi har också förnyat och föryngrat våra listor. Att vår partiledare Magdalena Andersson är populär har också påverkat bilden av Socialdemokraterna lokalt.
Sverigedemokraterna är fortsatt tredje största parti i Strängnäs med 16,6 procent av rösterna och har även de gått framåt.
Hur ser ni på oppositionsrådsposten, som ni inte har haft den gångna mandatperioden?
– Vi tycker att oppositionsrådsposten är jätteaktuell. Det är ett jätteansvar som vi gärna vill axla eftersom vi är största oppositionsparti, säger Björn Karlsson (SD).
Strängnäspartiet, som var nerläggningshotat men sedan lyckades locka många nya kandidater, är också en vinnare. Partiet har gått från 2,8 procent av rösterna 2018 till 5,0 procent detta val.
– Vi är jättenöjda. Man ser att demokrati är hårt arbete. Under valrörelsen har vi fokuserat på att synas på Facebook, i insändare i Strengnäs Tidning, vara på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs och att knacka dörr, säger Lars Larsson (STRP).
Vad tror ni det beror på att folk har röstat på er?
– Det handlar om skolfrågan och valfriheten inom hemtjänsten, om vi går på vad folk har sagt när vi har pratat med dem, säger Lars Larsson.
De stora förlorarna är kommunens småpartier, med Strängnäspartiet som undantag. Just nu är Centerpartiet och Vänsterpartiet lika stora med 5,8 procent av rösterna. Båda partierna har backat, mest Centerpartiet, som backade med 3,5 procentenheter.
– Jag vet faktiskt inte varför vi tappade. Vi har inte hunnit göra en analys, säger Mia Nerby (C).
Om det blir samma majoritet som styr även denna mandatperiod, kan ni fortsätta inneha oppositionsrådsposten när ni har backat så mycket?
– Jag har ingen aning. Det beror ju på vilka partier som kan tänka sig att bilda valteknisk samverkan.
Har ni inte synts tillräckligt under mandatperioden?
– Det är alltid knepigt när Moderaterna och Socialdemokraterna (i den styrande majoriteten) kompromissar. Då hamnar de i mittenpolitik där det finns mindre som vi kan opponera emot, säger Mia Nerby.
Vänsterpartiet har som sagt också backat.
– Vi har gjort en hyfsad valrörelse. Men vi märker att i de distrikt där det var skolnedläggningar hade vi dopade siffror 2018. Då fick vi bättre resultat än väntat. (Vänsterpartiet var emot skolnedläggningarna på landsbygden.) Men generellt har valrörelsen fungerat som planerat. Sedan hade vi ju hoppats på att få behålla våra mandat eller att ha fått ett till, säger David Aronsson (V).
Även Liberalerna och Kristdemokraterna har backat.
– Vi är nöjda med att vi fick behålla våra tre mandat. Men att vi tappade totalt tror jag är en spegling av tappet på riksplan, säger Fredrik Bergsten Wrede (KD).
– Jag tycker att vi var ute mycket och kampanjade och knackade dörr och fick många positiva kommentarer då av väljarna. Men det visade sig tyvärr inte i resultatet, säger Tiina Ihatsu-Harder (L).
Miljöpartiet har tappat stort och har just nu bara 2,2 procent av rösterna.
Siffrorna är preliminära. Ett distrikt har ännu inte räknats, det så kallade uppsamlingsdistriktet. Där räknas bland annat utlandsröster och sena förtidsröster.
Enligt Valmyndighetens preliminära mandatfördelning tappar Centerpartiet och Miljöpartiet två mandat var. Vänsterpartiet tappar ett mandat. Vinnarna är Socialdemokraterna som ökar två mandat, Strängnäspartiet som ökar två mandat och Sverigedemokraterna som ökar med ett mandat. På kommunens hemsida kan man se mandatfördelningen 2018.
Tidningen har sökt Moderaternas förstanamn för en kommentar. Miljöpartiet kommenterar sitt resultat i en separat artikel.