Strängnäs marknad, som varit klubbens skötebarn sedan 1957, anordnas den 12 oktober.
Det tillhörande tivolit håller på fredag–söndag.
Totalt väntas 30 000 besökare.
– Jag ska ha koll på allt, men vi är väldigt många i föreningen som jobbar med marknaden. Dessutom upplever jag samarbetet med Strängnäs kommun och räddningstjänsten som mycket gott, säger Magnus Löfberg.
Hur mycket pengar IK Viljan drar in på att arrangera marknaden vill generalen inte avslöja, utan konstaterar bara:
– Den är en viktig del av vår verksamhet, och det var tufft när vi tvingades ställa in på grund av pandemin.
Magnus Löfberg om är platschef på Lykil i Strängnäs vill speciellt framhålla sina två kolleger i marknadskommittén, Håkan Lagerqvist och Stefan "Sillen" Sjögren.
– För deras del startar arbetet på våren. De första samtalen från knallar som vill boka in sig brukar komma då.
Som vi tidigare skrivit var Strängnäs marknad snudd på fullbokad (cirka 300 knallar) redan i slutet av augusti.
– Vi är populära. Och de som kommer hit ska få chansen att tjäna en bra slant, därför vill vi ha ett varierat utbud, säger Magnus Löfberg som tillägger att klubben tvingats säga nej till många food trucks.
– Vi hade nästan kunnat fylla hela stan med food trucks ...
Vad är svårast med att anordna marknaden?
– Folk förstår nog inte hur svårt det kan vara att placera ut alla knallar. Alla anmäler sig inte i god tid ...
I söndags och i början av veckan har det hållits olika möten inför veckoslutet. Mellan 16–19 på fredag är försäljarna välkomna att installera sig, eller åtminstone bygga upp sina stånd. Knallarna har bokat tre, sex nio eller tolv meters utrymme. Det är nu utmärkt (med siffror i gult) i trottoarerna var alla ska stå.
Det finns även en reservlista från vilken knallar kan kallas in i sista stund.
– Här om dagen fick vi ett samtal från Gislaved i Småland, det var en säljare som undrade om han skulle åka upp hit på chans. Jag avrådde honom från det, säger Magnus Löfberg och skrattar.
På lördag samlas Magnus Löfberg och hela marknadsgruppen redan vid sextiden på Källgatan.
– Vi har ett möte då, innan alla försvinner ut på sina gator. Vi är minst 20 personer igång, plus två som sitter inne på hamnkontoret och jobbar.
När får ni gå hem?
– Jag är kvar åtminstone till stängning, vid 18. De gatuansvariga kan gå hem kring klockan 15. Då har vi hunnit äta en gemensam restauranglunch.
En måltid får även gänget om cirka tio personer som träffas på söndag morgon för att städa upp i centrum.
– Vi har som alltid beställt en kommunal sopbil i vilken plastsäckar lastas på. Knallarna brukar vara duktiga på att göra snyggt efter sig. Frånsett tivolit märks det inte att vi haft en marknad vid halv tio på söndag.
Hur ofta kollar du väderprognosen?
– Minst fyra gånger om dagen. Jag har tre appar, och de är inte helt överens. Men inför lördagen ser det lovande ut. Vi kan få sol! Då blir det en fantastisk dag.
Vilken är din egen relation till Strängnäs marknad?
– Den har ju alltid funnits där. Som ung gick man ner på fredagen oavsett väder, man kunde bli skitig upp till knäna. Då var det grusunderlag som gällde för tivolit.
– Jag kanske har missat någon upplaga, men annars gillar jag att gå omkring på marknaden, känna atmosfären och träffa hemvändare som man aldrig ser annars.
Vad står på din shoppinglista?
– Det finns ingen. Jag handlar väldigt lite. För några år sedan hittade jag rengöringsmedel till glasögonen. Det var nog det senaste ...