Det är spartider för alla vad gäller elförbrukningen. Tidningen har kollat av hur några av de större arbetsgivarna i kommunen tänker och agerar.
Leine och Linde har 140 anställda och har funnits i Strängnäs i över 50 år. De tillverkar pulsgivare, sensorer och systemelektronik för industrin. För nästa år har de dubblat sin budget för elkostnader.
– Det kan vara bra med ett sådant här stålbad, även om priserna inte är kul. Man tvingas tänka till, säger Per Andréason, vd på Leine och Linde som menar att det är bättre att göra anpassningar nu för att undvika ransonering av elen.
– Det skulle få oerhörda ekonomiska konsekvenser för oss. Och om elen inte skulle vara stabil förstörs vår utrustning.
Leine och Lindes produkt- och fastighetschef Joakim Danielsson berättar att företaget är i framkant vad gäller energibesparingar och hållbarhetstänk.
– Vi har rörelsesensorer i många av våra lokaler, smart styrning av ventilationen och vid ett visst klockslag släcks lyset automatiskt. Dessutom kommer vi snart att installera solceller på en av våra byggnader.
Mavab i Mariefred har 55 anställda och tillverkar bland annat datahallar, teknikhus och olika modullösningar, en del av dem självförsörjande på el via solföljare. Örjan Gustafsson är vd:
– Vi stänger av utrustning när det behövs, har installerat rörelsedetektorer till belysningen, byter ut glödlampor och har nu även solceller på vår fabriksanläggning, som också blivit tilläggsisolerad. Med tanke på elpriserna för vi en ständig diskussion om energibesparingar på företaget.
Strängnäs kommun är den största arbetsgivaren med ungefär 2 500 anställda. Tidningen ringde upp kommundirektör Lars Ekström:
– Vi har det mesta av vårt elpris bundet, men vi vill ändå bidra och ge rätt signaler. Tryggheten går först så vi kommer inte att dra ner på någon belysning utomhus. Vi drar heller inte ner värmen på äldreboenden, men däremot i kommunhuset, säger han.
Lars Ekström berättar att det har gått ut information på personalens intranät om att släcka och stänga av apparater, inte ha extra element och att koncentrera julbelysningen till ett ställe i verksamheterna istället för överallt.
– Vi måste också tänka på att signalera hopp och framtidstro. Även om det är ett allvarligt läge i världen just nu får det inte bara bli mörkt och deppigt.