Så här kan nygamla Järpen bli – nu får alla tycka till

Fem flerfamiljshus med varierande kulör, integrerad grönska, bilpool, ökad trygghet och ett mer levande stadsdelscentrum. Det är planen när kvarteren i Järpen ska förtätas med 150 nya hyreslägenheter. Nu går det att tycka till om förslaget.

Totalt fem nya hyreshus planeras framför de befintliga husen från 1960-talet, intill Finningevägen, Södertäljevägen och Kilenvägen. Ett av dem byggs där paviljongen – Järpens café – står idag.

Totalt fem nya hyreshus planeras framför de befintliga husen från 1960-talet, intill Finningevägen, Södertäljevägen och Kilenvägen. Ett av dem byggs där paviljongen – Järpens café – står idag.

Foto: Åsa Wallin, Tyréns/Hembla

Strängnäs2021-04-08 07:07

Förslaget till detaljplan gäller området i Ulvhäll, mellan Södertäljevägen, Kilenvägen och Finningevägen, nära polishuset och vårdcentralen. 

Målet är omkring 150 nya hyresrätter, där det nu mestadels är grönytor med träd framför flerfamiljshusen från 1960-talet, kvarteret Järpen och bakom det Ripan. Hembla är exploatör.

De nya husen föreslås få fyra till åtta våningar och bli som mest 29 meter höga.

Eftersom de blir en del av entrén till Strängnäs poängteras att utformning och materialval är extra viktigt. Ett krav är att fasaderna mot Kilenvägen, Södertäljevägen och Finningevägen blir i "varierande kulör" och "av puts, tegel eller stengods".

I planen ingår ett åttavåningars så kallat punkthus, med trapphus i mitten och bostäder runtom. Det planeras till områdets nordöstra hörn, intill Tempo.

undefined
Ett litet höghus föreslås placeras i nordväst, där områdets befintliga lilla centrum ska lyftas fram och kompletteras med fler verksamheter och samlingsplatser.

Där ska stadsdelens befintliga lilla centrum med mataffär och apotek få ett tydligare och mer levande torg, kantat av fler verksamheter i det nya punkthusets bottenplan. Det blir också nya och fler parkeringar i området.

Fler bostäder skapar mer folk i rörelse – till fots, på cykel, i bil och med buss. 

För att skapa ett bra och trafiksäkert flöde föreslås området få en ny infart från Finningevägen, som delvis görs smalare till förmån för en gång- och cykelväg. Sådana planeras på flera håll i och kring området.

Busshållplatsen på Finningevägen föreslås flyttas närmare torget, vilket sägs kunna bidra till att det "blir en levande mötesplats." Det finns också en målsättning att ordna platser för en bilpool i området, i linje med kommunens mål att skapa ett mer hållbart samhälle. 

undefined
Vy från polishusrondellen.

Ljudmiljön då?

Enligt en bullerutredning når nivåerna vid fasaderna närmast korsningen Södertäljevägen-Finningevägen upp till 61 dBA, ett decibelvärde för genomsnittlig ljudnivå. Gränsen för bostäder på mer än 35 kvadratmeter är 60 dBA.

Enligt planen innebär det att de aktuella lägenheterna antingen måste vara mindre än så eller – om bostäderna blir större – att minst hälften av rummen vetter mot ett tystare håll. I planen slås fast att varje lägenhet i området ska ha minst en gemensam uteplats eller balkong där riktvärdena för god ljudmiljö uppfylls.

undefined
Grönskan ska integreras i det nya bostadsområdet.

Delar av områdets gröna inslag bevaras och andra läggs till, men i detaljplanen finns inga större naturområden. I stället nämns närheten till det natur- och parkområde för lek och fritid som ingår i det blivande grannkvarteret Kungsfiskaren, ett kommunalt bostadsprojekt med drygt 100 hyresrätter:

"Det finns mycket goda förutsättningar för att det utvecklas till en grannskapspark som möjliggör för olika typer av aktiviteter samt anordningar. Utöver detta kan kvartersmarken i den norra delen av planen skapa förutsättningar för lek, rekreation, odling och andra aktiviteter för de boende i området", skriver kommunen.

Vikten av grönområden var en av de synpunkter som lyftes fram av närboende, när detaljplanen var ute på samråd 2017. En annan synpunkt var oro för en ökad otrygghet. Kommunen svarar:

"I detta fall bedöms ny bebyggelse öka den upplevda tryggheten, framförallt under kvälls- och nattetid, eftersom fler människor rör sig i området. Fler boende i området ger dessutom en större möjlighet till sociala möten och relationer vilket i sin tur kan öka känslan av trygghet."

Tyck till senast 30 april

Ett utkast till detaljplan för området var på samråd 2017. Nu finns ett uppdaterat förslag tillgängligt 6–30 april, på kommunens hemsida, i kommunhusets kontaktcenter och på biblioteket i Strängnäs. Digitalt öppet hus hålls den 13 april.

Skriftliga synpunkter ska vara miljö- och samhällsbyggnadsnämnden tillhanda senast den 30 april. Målet är att anta planen andra kvartalet 2021.

Järpen 1, 3 och 4 ägs av Fastighets AB brunteglet och del av Strängnäs 3:1 av Strängnäs kommun.

Källa: Strängnäs kommun

Karta: Järpen 1, 3 och 4 och del av Strängnäs 3:1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!