Så kan området runt Resecentrum förändras

Nu kan stationsbyggnaden komma att kompletteras med arbetsplatser och bostäder i området. "Det är viktigt att ta ett helhetsgrepp och planera på rätt sätt", säger Stina Norrbom, mark-och exploateringsingenjör på kommunen.

"Nu när Resecentrum är klart vet vi hur stort det blev och kan planera ytorna runt omkring", säger Stina Norrbom, mark- och exploateringsingenjör på kommunen.

"Nu när Resecentrum är klart vet vi hur stort det blev och kan planera ytorna runt omkring", säger Stina Norrbom, mark- och exploateringsingenjör på kommunen.

Foto: Anna Hübsch, Lars Kilström

Strängnäs2023-01-15 04:44

Det var så sent som i december 2017 som Strängnäs resecentrum stod klart. Nu har kommunstyrelsen beslutat att det ska tas fram en strukturplan för området runt Resecentrum.

– När kommunen gjorde investeringen i stationshuset var planen redan då att investeringsprojekt runt om byggnaden skulle vara med och finansiera stationshuset, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommer projektet påverka naturområdet på Långberget?

– Min bild är att det inte kommer att göra det. Om det sker kommer det att vara på ett positivt sätt för att skapa bättre anslutningspunkter, säger Jacob Högfeldt.

undefined
Området som ska finnas med i strukturplanen innefattar: 1. Två grusytor väster om stationshuset, där den ena i dag är parkering. 2. Inlösta villatomter som kommunen äger norr om stationshuset. 3. Den stora asfaltsparkeringen öster om stationshuset. 4. De obebyggda fastigheterna på båda sidorna av infarten till Vallbyvägen.

Målet är att området ska få bostäder, service-/centrumverksamheter och kontor som bland annat ska kunna möjliggöra för större tjänsteföretag.

Hur ska allt få plats?

– Det är det vi måste titta på men området är ganska stort, säger Stina Norrbom, mark- och exploateringsingenjör på kommunen.

undefined
I strukturplanen ska de obebyggda fastigheterna på båda sidorna av infarten till Vallbyvägen finnas med.

Området innefattar de obebyggda fastigheterna på båda sidorna av infarten till Vallbyvägen, två grusytor väster om stationshuset, där den ena i dag är parkering, inlösta villatomter som kommunen äger norr om stationshuset samt den stora asfaltsparkeringen öster om stationshuset.

– Nu när Resecentrum är klart vet vi hur stort det blev och kan planera ytorna runt omkring. Det kommer att bli flera detaljplaner för området, men det är viktigt att först ta ett helhetsgrepp och planera på rätt sätt.

När stationshuset byggdes löstes en del villatomter in, kommer det bli aktuellt att lösa in fler nu?

– Jag ser inte det som aktuellt, säger Stina Norrbom.

Kommer parkeringar som byggdes vid Resecentrum till 2017 att rivas upp?

– Nej. Det som är anlagt i samband med Resecentrum blir kvar. Det handlar nu om ytorna runt omkring som har blivit över och är lite outnyttjade för sin potential.

undefined
Området som ingår i strukturplanen innefattar bland annat två grusytor väster om stationshuset, där den ena i dag fungerar som parkering.

Vidare ska trafikstrukturen kring Resecentrum ses över och i strukturplanen ska man också titta på tryggheten runt Resecentrum.

– En viktig del i att skapa trygghet är att se till att det finns människor som rör sig i området vid dygnets alla timmar, att ha en mix av arbetsplatser och bostäder. Beroende på var man placerar målpunkter får man fram rörelsemönster som skapar trygghet.

I arbetet med strukturplanen ingår också en medborgardialog. Målet är att strukturplanen ska vara klar i sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!