Hög tid att ta hand om årets äppelskörd

Årets sista äppelskörd håller som bäst på att bärgas och står du utan träd så är det hög tid att plantera ett inför nästa säsong. "Det är bra om människor vill – och kan odla äpplen ur flera perspektiv, säger Strängnäsbon och amatörpomologen Henrik Elmberg.

Amatörpomologen och Strängnäsbon Henrik Elmberg har dukat upp inför tidningens besök.

Amatörpomologen och Strängnäsbon Henrik Elmberg har dukat upp inför tidningens besök.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2022-10-18 20:22

Rikligt med regn följt av många soltimmar i augusti bäddade för ett riktigt hyggligt äppelår –i alla fall för Sörmlands del.

– Nere i södra Sverige har det klagats över att de fått små äpplen i år. Här uppe i Mälardalen har vi fått riktigt stor frukt. Vi har bra förutsättningar för äppelodling i Sörmland och om vi ville skulle vi kunna vara självförsörjande med frukt, säger äppelnestorn Henrik Elmberg.

undefined
Amatörpomologen och Strängnäsbon Henrik Elmberg har dukat upp inför tidningens besök.

Tidningen är inbjuden på en exklusiv äppelsittning och på ett bord i det ljusa uterummet till villan i Brunnsåker har Henrik Elmberg dukat upp en mindre buffé med äppelrelaterade drycker och maträtter.

– Ta vara på er frukt och hantera äpplen som du hanterar ägg – alltså med varsamhet. Se till att skaffa bra lagerförhållanden. Många sorter är tåliga och klarar temperaturer ner mot nollan på termometern, men se bara till att hålla ohyra borta från frukten.

Nyligen var Henrik Elmberg och äppelkollegan Agneta Andersson på Löta handelsträdgård och på Jädersgården, mellan Eskilstuna och Strängnäs, där de hjälpte nyfikna besökare att sortbestämma sina äpplen.

undefined
Henrik Elmberg siktar på att ta hand om ett ton egna äpplen i år.

– Det är alltid roliga evenemang och på senare år kommer också väldigt mycket folk. Det märks att medvetenheten kring äpplen ökat och många är nyfikna på vad de har för frukt.

För att sortbestämma ett äpple börjar de alltid med att göra en besiktning av hela frukten.

undefined
Genom att titta på fruktens skaft, foder, kärnhus och kärnor går det att ta reda på vad det är för äppelträd man har hemma i trädgården.

– Vi undersöker utseendet, formen och doften innan det delas mitt itu. Därefter tittar vi hur skaftet sitter och på fodret, kärnhuset och kärnorna. På så sätt går det att få fram äpplets fingeravtryck och det gör det enklare att klura ut vad det är för äppelträd man har i sin trädgård.

För den som är intresserad av att ha egna äppelträd har Henrik Elmberg flera råd och tips.

undefined
När Henrik Elmberg ska sortbestämma äpplen går han metodiskt till väga.

– Det går att plantera träd alla årstider utom på vintern och nu börjar det bli sista rycket för i år. Glöm inte att sätta ett gnagskydd på stammen och se alltid till att marken nära stammen fri från gräs – då minimeras också risken att trädet och frukten ska angripas av oönskade insekter och skadedjur.

För beskärning av träden rekommenderas sommarmånaderna juni–augusti eller under vintern.

– Jag tar mina äldre träd på vintern och de yngre på sommaren.

Hittills i år har Henrik Elmberg skördat ett halvt ton äpplen och lika mycket återstår. En stor del går till att göra must medan vissa sorter används i matlagning.

undefined
Henrik Elmberg använder en stor del av sin fruktskördt till att göra must.

– Två kilo frukt ger en liter must. Det är en sann lyxkänsla att kunna dricka must från egen frukt, helt utan tillsatser, under vintern.

– Äpplen funkar också jättebra i grytor och sallader. De ger såväl friskhet som arom, sötma och syra. Glöm heller inte bort alla läckra desserter du kan använda frukten till.

undefined
En fiffig äppeldelar, där kärnhuset separerars står alltid framme hemma hos Henrik Elmberg.

Henrik Elmberg passar också på att uppmana alla med päronträd att ta hand om sin frukt.

– Päron funkar också fantastiskt bra i matlagning – och framför allt till desserter och som komplement till äpplen i mustning. Men var försiktig, de är ganska söta och tar därför lätt överhanden om du använder för stor mängd.

Henrik Elmbergs äppelsallad, två portioner.

Ett Aromaäpple, urkärnat och grovrivet eller finstrimlat.

Ett par matskedar finstrimlad purjolök (ej gul- eller rödlök).

Ett par matskedar hackad squash.

En halv deciliter riven lagrad ost (Västsvensk Gäsene eller liknande).

Två matskedar honung blandat med äppelcidervinäger.

Smaksätt med salt, peppar, timjan, kummin och persilja.

undefined
"Lycklige Henriks äppelkaka" – bättre blir det inte.

Lycklige Henriks äppelkaka

1 ägg

2–3 dl socker

3,5 dl mjöl

1–2 tsk bakpulver

125 g smält smör

1 citron

Kanelpulver

4–5 medelstora svenska äpplen

Eventuellt ½ dl konjak/whiskey

Smöra och häll på ströbröd i en gjutjärnspanna. Dela äpplena, kärna ur dem och skär dem tunna skivor (lägg eventuellt äpplena några min i konjaken/whiskyn).

Vispa ägg och socker, häll i mjöl, bakpulver och smält smör. Riv ner skalet från halva citronen. Vispa ihop smeten. Tryck ner den tröga smeten i pannan och fördela den jämnt.

Därefter trycks äppelskivorna ner i smeten. Riv eventuellt ner resten av citronskalet. Strö några teskedar socker över och pudra med kanel.

Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 minuter på 200 grader.

Ta ut den färdiga kakan och vält upp den på en tallrik. Lägg en tallrik över botten och vänd tillbaka den så att ovansidan på kakan kommer upp inför servering. Vaniljsås eller glass är en smaksak. Kakan är så dräpande god att den klarar sig utan tillbehör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!