I fjol steg priset på kornmalt med nära 50 procent, efter att skördar i Kanada har torkat bort. Det var Sveriges Radios Ekot först med att rapportera om. Öl väntas därför bli dyrare i år.
Stallarholmens brygghus producerade förra året 40 000 liter öl. Trots att bryggeriet köper in lokalt odlad kornmalt från Warbro kvarn i Sköldinge, går priset på spannmål upp även i Sverige på grund av ökade drivmedelskostnader för lantbrukarna.
– Det är inte bara kornmalten som blir dyrare utan också dieseln för oss som transporterar direkt till våra kunder, som är restauranger och Systembolaget. Dem vi köper kapsyler av har svårt att få tag i aluminium på grund av pandemin och priset på flaskor har också stigit. Det är mycket som har varit bristvaror, berättar Johan Ek, en av delägarna till Stallarholmens brygghus i Gesta.
Företaget har inte höjt priset på sin öl – än.
– Men vi pratar om att göra det i mars. Det måste vi tyvärr göra.
Hur stor blir höjningen?
– Jag gissar att det generellt blir en till två kronor per flaska för konsumenterna.
I Gula rosornas företagsby i Strängnäs ligger Mälardalen brewing company.
– Prisökningen på kornmalt kunde inte ha kommit mer olägligt. Vi har haft ett tufft år på grund av att covidrestriktioner har påverkat oss. Vi har ju en pub och restaurang också. Vi håller på och återhämtar oss från det, säger Kieran Blake, Mälardalen brewing company.
Han säger vidare att företagets kostnader har gått upp med tio procent från 2021 till 2022.
– Malt är den största kostnaden men det är inte bara den som har blivit dyrare. Det är allt som har blivit dyrare – humle, el, drivmedel och priset på flaskor.
Kieran Blake fortsätter:
– Vi kommer att behöva höja priset per flaska sju–tio procent för kunderna som köper ölen på Systembolaget. Men vi hade tänkt höja ändå, för vi har inte gjort det de senaste tre–fyra åren.
Strangebrew beer har sitt bryggerilabb på Aspö. På somrarna säljer företaget mat och sitt eget öl på Visholmen.
– Det blir problem på andra sidan när alla ingredienser kostar mer pengar, folk vill inte betala mer än de gör nu, säger Glenn Eriksson Whiu från Strangebrew beer.
Han säger dock att hans företag, som säljer direkt till kund, inte drabbas lika mycket som de bryggerier som säljer till restauranger och Systembolaget, där marginalerna inte är lika stora.
Strangebrew beer har för egen del en lösning på problemet med att höjda kornmaltspriser ger dyrare öl.
– Vi kan dra ner på alkoholhalten så att vi kan ta ett lägre pris när vi säljer. En öl med alkoholhalten 6,5 kan dras ner till 6,2 och 5,2 kan bli 4,8. Om man är på Visholmen en hel sommardag kanske man inte vill ha en lika stark öl, säger Glenn Eriksson Whiu.
Varför blir öl med lägre alkoholhalt billigare?
– Alkoholhalten kommer från malt. Om alkoholhalten är lägre behövs inte lika mycket malt.
Tidningen har även pratat med en betydligt större ölproducent, Carlsberg Sverige, som också påverkas av att priset på kornmalt har höjts.
– Kornmalt är en av flera viktiga insatsvaror när det kommer till framställning av öl. Kombinationen av höjda råvaru- och energipriser påverkar vår verksamhet och därmed även Carlsberg Sveriges prissättning, säger Henric Byström, Corporate affairs director.