Så ska fjärrstudierna fungera: "De ska följa schemat"

De kommande två veckorna ska kommunens högstadieelever studera hemma, med lärarledda lektioner via dator. "Det här är inget som vi eftersträvar. Vi ser det som ett undantag."

I stort sett tomma skolor och såväl lärare som elever hemma vid sina respektive datorer, med ordinarie schema. Så blir måndagens skolstart, enligt utbildningschef Tony Lööw.

I stort sett tomma skolor och såväl lärare som elever hemma vid sina respektive datorer, med ordinarie schema. Så blir måndagens skolstart, enligt utbildningschef Tony Lööw.

Foto: Joakim Serrander, Åsa Wallin

Strängnäs2021-01-08 16:01

Under torsdagen kom beskedet från smittskyddet i Region Sörmland: Högstadieskolorna rekommenderas att undervisa sina elever på distans under terminens två första veckor. Som tidningen berättat tänker kommunens skolor följa rådet.

 – Tanken är att lärarna också ska jobba hemifrån och att eleverna ska följa ordinarie schema med lärarledda lektioner via programmet Teams på sina skoldatorer, säger kommunens utbildningschef Tony Lööw.

Hur lätt är det för en 13-åring att studera hemma?

– Det här är inget som vi eftersträvar. Vi ser det som ett undantag från normalläget.

En del elever på högstadiet kommer dock att få vara på skolan.

– Det är i de fall där vi bedömer att eleven behöver mer stöd.

Vad förväntar ni er av vårdnadshavarna?

– Jag hoppas att de förstår att det här inte är något vi önskar och att vi gör vårt bästa just nu. Det vårdnadshavare kan göra är att se att eleven har en bra plats för sina studier, fråga om hur skoldagen har gått och hjälpa till i kontakt med mentor.

Kommer eleverna att kunna bli serverade eller hämta lunch på sin skola?

– Vi kommer att hantera matuppdraget också. Det är något vi tittar på just nu hur vi ska lösa, säger Tony Lööw.

Han poängterar att Strängnäs kommun följer smittskyddet i Region Sörmlands rekommendation. Under torsdagen kom även regeringen med besked om att högstadieskolor får möjlighet till distansundervisning för att undvika trängsel på skolor och i kollektivtrafik.

– Nu tar vi de här två veckorna först. Sedan får vi titta på hur vi ska hantera vecka fyra och framåt. Ett rullande schema (där olika klasser är på plats olika dagar, redaktionens anmärkning) kan bli mer aktuellt i ett kommande läge.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M), hur ser du på läget? Skolorna tampas redan med väldigt dåliga resultat.

– Vi har och har hela tiden haft uppfattningen att det är väldigt viktigt att hålla grundskolorna öppna, men vi är i ett väldigt speciellt läge med pandemin och måste sätta minskad smittspridning långt fram. 

Kommer det att krävas extra resurser?

– Jag har varit tydlig till barn- och utbildningsnämndens ordförande. Om det behövs mer resurser så är vi redo att tillföra det. 

Väntas något nationellt stöd för situationen?

– Jag har inga sådana signaler. Tyvärr har tidigare åtgärder inte heller gått hand i hand med stödinsatserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!