Bostäderna på Tosterön blir allt fler och befolkningen allt större. Och fler ska de bli, med mer service och möjligheter till Mälarnära aktiviteter och upplevelser på hemmaplan.
Av kommunens nya planprogram för Södra Tosterö, ett ramverk för framtida exploateringar, framgår tydligt att man inte ska behöva åka över ån efter vatten bara för att man bor på Tosterön.
Det handlar alltså om området direkt norr om bron: Sundby park, Södra Sundby, Norra Sundby och Tosterö brygga. För de tre första handlar det mest om att slå fast vad som gäller – det gamla sjukhusområdet ska skyddas, gärna också vattentornet.
Men i Tosterö brygga – området med Svenska hem arena, Hotell Mälarblick och den strandnära delen väster om bron – ska det hända desto mer: Hundratals nya bostäder, handel, verksamhetslokaler, kajanläggningar och strandparker.
Ett Tosteröcentrum ska kunna växa fram på två platser: "Antagligen bör det planeras vid korsningen Mälarvägen–Enköpingsvägen, eller så kan det integreras i nuvarande arenabyggnad om delar av arenan ska byggas om till bostäder. Vilka verksamheter som etableras blir viktigt att beakta, så att Tosteröns stadsdelscentrum i inte konkurrerar med stadskärnan i centrum."
Nyligen lämnade Svenska hem i Bromma AB, som äger arenan och Mälarblick, in en ansökan om planstart – att kommunen tar fram en detaljplan – för fastigheten Valhall 2. Det är området kring arenan, inklusive de i dag i stort sett tomma ytorna mot Karinslundskolan och Sundbyvägen.
Enligt Therese Lindblad, affärsutvecklare på fastighetsbolaget, är det för tidigt att prata detaljer:
– Det jag vet just nu är att vi har ett möte planerat med kommunen under våren. Längre fram i maj vet vi förhoppningsvis mer.
Av planen för Södra Tosterö framgår dock att all ny bebyggelse ska harmoniera med fastlandssidans lite äldre stadsbild:
– Det ska finnas en symbios med vad man ser på andra sidan Strängnässundet, vilket bland annat innebär att vi har sagt nej till högre hus. Och alla anläggningar ned mot och på vattnet ska vara tillgängliga för allmänheten, säger kommunens samhällsbyggnadschef Marie Jonsson.
Vem som blir först med att bygga vad, och när, på Södra Tosterö återstår att se:
– Detaljplaner och bygglov kan ta tid – det är många intressenter och väldigt många hade synpunkter under samrådet. Ramavtal ska också tas fram för att styra upp vem som ska betala vad när det gäller infrastrukturen – gator, parker och sådant, säger Marie Jonsson.
I kommunens plan ingår också att försöka begränsa belastningen på den 86 år gamla Tosteröbron och i centrala Strängnäs.
Det ska ovan nämnda stadsdelscentrum bidra till. Dessutom hålls antalet nya bostäder i planområdet nere. I det ursprungliga förslaget nämndes uppåt 800 bostäder, något som nu har bantats ner till max 400.
Mer trafik ska också styras om till Strängnäsbron. Det ska på sikt premieras i form av en ny tillfart till väg 55 och mer bebyggelse längre ut på Tosterön, så att fler automatiskt väljer det norra broalternativet.
Någon ny bro över Strängnässundet är inte planerad. Att ersätta Tosteröbron beräknas enligt kommunen kosta 298 miljoner kronor, en investering som skjuts på framtiden med underhåll. Under hösten 2020 och våren 2021 utfördes flera åtgärder på Tosteröbron och enligt en ny besiktning ska den hålla i minst 30–35 år till.