Så ska kommunen bli bättre i minoritetsfrågor

Åtgärder på gång för att stärka de nationella minoriteterna.

Ett förslag på hur kommunen ska stärka de nationella minoriteterna har tagits fram. Det är nu ute på remiss, inför ett kommande beslut.

Ett förslag på hur kommunen ska stärka de nationella minoriteterna har tagits fram. Det är nu ute på remiss, inför ett kommande beslut.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs2020-01-08 20:01

Mauno Rahikainen har länge arbetat för att Strängnäs kommun ska bli ett finskt förvaltningsområde. Det påminde han beslutsfattarna om på dialogmötet med kommunen i oktober, som bland annat finska föreningen var inbjuden till.

– Det skulle ge oss bättre möjlighet att kräva saker, säger han.

Eskilstuna och Södertälje är förvaltningsområden för finska. Där finns särskilda rättigheter, utöver bestämmelserna som omfattar samtliga nationella minoriteter. Bland annat är kommunerna skyldiga att erbjuda barn- och äldreomsorg på finska.

Ännu har Mauno Rahikainen inte haft framgång, och frågan är inte aktuell nu heller. Kommunen har däremot tagit fram ett förslag med mål och riktlinjer för att aktivt stärka de nationella minoriteterna och skydda deras språk och kultur.

Bland åtgärderna i förslaget nämns att elever som tillhör någon av de nationella minoriteterna ska erbjudas modersmålsundervisning – om det finns lämpliga lärare. Om det är svårt att rekrytera kan digitala lösningar användas.

En annan åtgärd är att den som begär det ska erbjudas möjlighet att få service och omvårdnad på något av de nationella minoritetsspråken – om kommunen har tillgång till personal med sådana språkkunskaper. En kartläggning personalens kunskaper ska göras, och om det finns en efterfrågan från brukarna ska möjligheten att erbjuda särskilda avdelningar eller hemtjänstlag där personalen talar exempelvis finska utredas.

Föreningarna som organiserar nationella minoriteter i kommunen har till den 27 mars på sig att tycka till om förslaget inför beslut.

Karta: Strängnäs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!