Så ska tryggheten hållas under storhelgen

Fältarbetare och polis finns redo under storhelgen – framför allt på platser med mycket rörelse. "Visholmen är aktuellt", säger säkerhetschefen om en av de många platserna i tidningens guide till årets alla midsommarfiranden.

"Vi har en plan för hela sommaren. Det finns alltid någon ute", säger Lena Mattsson, säkerhetschef på kommunen. Inför midsommar står några fler på schemat jämfört med övriga dagar.

"Vi har en plan för hela sommaren. Det finns alltid någon ute", säger Lena Mattsson, säkerhetschef på kommunen. Inför midsommar står några fler på schemat jämfört med övriga dagar.

Foto: Joakim Serrander, Åsa Wallin, Janerik Henriksson/TT

Strängnäs2022-06-23 20:43

En av Sveriges mest folkkära högtider är här. Många inleder med sill och potatis och firar sedan till sent på natten, medan andra arbetar för att göra staden trygg under den aktivitetsfyllda kvällen och småtimmarna.

Kommunens fältverksamhet bestående av socialfältare, team ungdom, väktare och ordningsvakter kommer i samverkan med polis att finnas ute vid olika tidpunkter.

– Vi kommer ha väldigt gott om folk ute hela sommaren. Kanske lite extra på midsommar, säger Marita Andersson, trygghetssamordnare på kommunen. 

undefined
"Vi vill inte gå ut exakt med hur många som är ute under midsommar, det är en säkerhets- och trygghetsfråga, men vi kan säga att det är gott om resurser", säger kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson.

Området där aktörerna främst rör sig sträcker sig från resecentrum, genom staden och till Visholmen, berättar säkerhetschef Lena Mattsson. De rör sig främst där det finns mest aktivitet för stunden. 

– Det kommer att vara sommar och sol, så då kan Visholmen bli aktuell, säger hon och tillägger:

– Eftersom det kommer vara fint väder så är det också mycket andra vuxna ute, vilket är en trygghet i sig. 

Socialfältarna och team ungdom är en uppsökande verksamhet, riktad till unga. Väl ute skapar de trygghet genom att möta, samtala och ge stöd. 

Lena Mattsson tipsar även om aktivitetsprogrammet Äntligen sommar, som finns på kommunens hemsida.

– Som vårdnadshavare kan man gå dit för tips och stöd till sin ungdom, om vad man kan hitta på i sommar. Förutom aktiviteter för barn och unga finns det på kommunens hemsida givetvis tips om det som sker på midsommar, säger hon. 

Det finns ett tiotal midsommarfiranden i kommunen. Den traditionella andan genomsyrar alla arrangemang, med dans och sång runt midsommarstången. Vid ett flertal evenemang får besökare även vara med och klä den. Fikaförsäljning och lekar finns hos de flesta.

På Visholmen anordnar Strängnäs Gille ett stort firande klockan 12.30–14. De lokala hembygdsföreningarna arrangerar midsommarevenemang i Härad 13–15, i Engelska parken i Åkers styckebruk 13–15.30 och i Mariefred på Slottsängen klockan 14–16. 

På Mälsåkers slott hålls firandet klockan 14–16 i regi av Mälsåkers framtid och på Fogdö bygdegård anordnar bygdegårdsföreningen ett firande 13–16. Vid Sockenstugan i Merlänna firas det 14.30–17. På Skottvångs grufva börjar festen klockan 12, men stången kläs först 14 och det hela avslutas vid 17. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!