Förhoppningen är snabbt ta tillvara på den utbildning och erfarenhet som nyanlända akademiker har. Därför har nu Strängnäs kommun genom Strängnäs business park startat projektet New bright future i samarbete med arbetsförmedlingen.
– Vad jag vet finns inget liknande i regionen, och jag vet inte om det finns i hela Sverige heller, säger projektledare Emre Gürler.
Nyligen började 14 akademiker som har gemensamt att de har gått svenska för invandrare, nivå C eller D. De har också varit i Sverige i ett, kanske två år, och de är inskrivna på arbetsförmedlingen. Nu väntar först en period då deras kompetens och erfarenhet ska kartläggas och det blir en introduktion i svensk affärskultur.
– I den andra modulen, som startat 4 juni, kommer Jesper Eriksson från Pfizer för att berätta om Lean-konceptet. Kunskapen får de sedan ta med sig ut till företagen, fortsätter Emre Gürler.
På företagen, som är baserade i Strängnäs, kommer akademikerna sedan att göra praktik med en Lean-baserad uppgift. På det sättet blir praktiken något som även företagarna har något att vinna på. Praktiken varvas med teori, tio dagar kontra tre, i tre månaders tid.
– Det här är ett helt nytt angreppssätt att vi tar in akademiker så tidigt efter att de har kommit hit. Strängnäs business park besitter stora nätverk och jag ser ingen annan aktör som skulle klara av detta. Succén kommer att komma, men det gäller att samverka, säger Emre Gürler.
Avsaknaden av just nätverk ser han som en av orsakerna till att det kan vara svårt för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. En annan orsak är kulturkrockar. Men för att förstå att olika kan vara lika, och till och med berika, kommer även företagen att bjudas in till föreläsningar om just kultur.
– Vi vill också att de ska se spektrumet av talanger som kommer till Strängnäs, säger Emre Gürler.
I nuläget har bland andra en byggnadsingenjör och försäljare börjat. Nella Adulahad, 30 år från Syrien, har en akademisk examen i företagsekonomi med inriktning på den finansiella sektorn. Hon har jobbat på bank i åtta år i Aleppo.
– Jag är lycklig över att få börja i det här projektet. Jag har stora förväntningar och jag vill använda mig av min erfarenhet, det känns helt fantastiskt, säger Nella Adulahad, som har varit i Sverige i snart sju månader.
Hur ser din dröm om framtiden ut?
– Jag skulle älska att få ett jobb på en bank, att använda min profession. Jag hoppas få ett vanligt och tryggt liv, som vilken annan svensk som helst, säger Nella Adulahad.