Låga kunskapsresultat bland eleverna och höga sjuktal hos medarbetarna. En decentraliserad elevhälsa som gör det svårt att sätta in effektiva stödinsatser tidigt. Och kommunens många stadskärnor och glesbygd som ställer till det ur bland annat ett resursperspektiv.
Det är några av de utmaningar som utbildningskontoret, med utbildningschef Tony Lööw i spetsen, har identifierat efter att ha analyserat bland annat Skolinspektionens rapporter och barn- och utbildningsnämndens egna årsrapporter. Utifrån dessa slutsatser har ett förslag till utvecklingsprogram arbetats fram, som politikerna ska fatta beslut om på sitt sammanträde den 13 december.
– Om nämnden säger ja till det så blir det en politisk viljeinriktning. Nästa steg för mig blir då att ta fram konkreta handlingsplaner för att verkställa programmet, säger Tony Lööw.
Programmet består av fyra olika huvudområden som i sin tur är uppdelade i fyra delområden. Det finns tydliga kopplingar till läroplanens mål och riktlinjer, som alla huvudmän ska arbeta efter.
– Skolutvecklingsprogrammet är metoden för oss att ta oss från läget i dag till dit vi ska vara, alltså att läroplanen präglar vår vardag i allt vi gör. Och gör vi det så kommer våra utmaningar i allt väsentligt vara åtgärdade, säger Tony Lööw.
I budgeten för 2017 finns en miljon kronor avsatta för utvecklingssatsningar kopplade till programmet. Tony Lööw säger att finansieringen inför 2018 och framåt måste diskuteras:
– Vi åstadkommer inte utvecklig utan att satsa några pengar.