Så ska stadskärnorna i Strängnäs och Mariefred värnas

Nu ska en arkitekturpolicy se till att nya byggnader i Strängnäs och Mariefreds centrum inte leder till negativa upplevelser av städerna.

En arkitekturpolicy ska tas fram för bland annat Mariefreds stadskärna. "En policy är bra för oss i politiken, för samhällsbyggnadsskontoret och för exploatörer", säger Ewa Thalén Finné (M), ordförande i miljö-och samhällsbyggnadsnämnden.

En arkitekturpolicy ska tas fram för bland annat Mariefreds stadskärna. "En policy är bra för oss i politiken, för samhällsbyggnadsskontoret och för exploatörer", säger Ewa Thalén Finné (M), ordförande i miljö-och samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: Camilla Lillsebbas, Janerik Henriksson/TT

Strängnäs2022-01-06 13:26

Strängnäs kommun har tidigare beslutat att kommunen ska växa koncentrerat, med bebyggelse i utpekade utvecklingsområden. I dessa ingår Strängnäs och Mariefreds stadskärnor.

Miljö-och samhällsbyggnadsnämnden har nu beslutat att förvaltningen ska ta fram en arkitekturpolicy, eller ett gestaltningsprogram, för de två stadskärnorna.

– En policy är bra för oss i politiken, för samhällsplaneringskontoret och för exploatörer. Det gestaltningsprogram som finns har några år på nacken. Då exploateringstrycket är stort känner vi behov av en uppdatering, säger Ewa Thalén Finné (M), ordförande i nämnden.

undefined
När kommunen ska växa ska det bland annat ske i Strängnäs stad, enligt gällande översiktsplan. Men nu ska en arkitekturpolicy utarbetas för att förtätningarna inte ska leda till en negativ upplevelse av staden, enligt beslutsunderlaget.

Vad ska den kunna innehålla för direktiv?

– Den frågan är för tidigt ställd, det kommer vi successivt komma fram till.

Yvonne Knuutinen (V) tog under nämndens möte upp att hon ville se att även Åkers styckebruks och Stallarholmens centrum omfattas av policyn.

– Alla orter ska få en arkitekturpolicy, men vi börjar med Strängnäs och Mariefred, säger Ewa Thalén Finné.

undefined
Det är miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som har beslutat om att en arkitekturpolicy ska tas fram, för bland annat Mariefreds centrum, men även teknik- och fritidsnämnden och kulturnämnden ska involveras.

Hur bindande kan en policy vara?

– Rent juridiskt är den inte bindande. Men det blir ett politiskt fastställt program så utifrån det perspektivet är det ett program som kommer att spela roll.

Hur går det ihop att dels förtäta stadskärnorna, dels värna arkitekturen som finns?

– Det är ju just utifrån det perspektivet som det känns angeläget med en policy. Det går att förtäta och värna befintlig arkitektur, som ett exempel kan jag peka på Stadsparken i Mariefred (som är nyproduktion av bostäder i trä).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!