Jobb till ukrainare: "Alla företag behöver ta ansvar"

Ukrainare har flytt från sitt krigsdrabbade hemland. Nu ska kommun och företagare hjälpa dem med jobb och integration.

"Den största utmaningen är nog att få företagare att våga", säger Sofia Carlzon (höger), ordförande i Företagarna Strängnäs-Mariefred. Starka händers Mohamad Allatif, integrationssamordnare Sermon Shaba och näringslivschef Emma Hjelm samarbetar för att knyta ukrainare till företag.

"Den största utmaningen är nog att få företagare att våga", säger Sofia Carlzon (höger), ordförande i Företagarna Strängnäs-Mariefred. Starka händers Mohamad Allatif, integrationssamordnare Sermon Shaba och näringslivschef Emma Hjelm samarbetar för att knyta ukrainare till företag.

Foto: Fanny Juhlin, Anna Hübsch, Albin Persson, Stina Stjernkvist/TT

Strängnäs2022-03-30 06:32

– Jag tycker absolut att vi alla behöver ta vårt ansvar. Alla kanske inte kan anställa eller har det behovet, men då kanske de kan erbjuda någon typ av praktik, säger Sofia Carlzon, ordförande i Företagarna Strängnäs-Mariefreds och vd för Magiska hem.

Hon fortsätter:

– Mycket handlar nog om att våga. Jag som driver en verksamhet där vi pratar tolv olika språk, där vågar vi, men alla har inte de förutsättningarna. Det är något vi behöver se över, hur vi ska sätta personer i sådana jobb där de primärt inte behöver kommunicera på engelska eller svenska. 

Just nu arbetar föreningen med att sammanställa kunskap om språkinlärning, vilken kompetens som finns och sysselsättning för barnen under tiden som föräldrarna arbetar. 

– Vi har en dialog varje dag, olika föreningar emellan för hur vi ska hantera det här. 

Sofia Carlzon för även en dialog med näringslivskontorets chef Emma Hjelm, som säger att kommunen bland annat kan stötta ukrainare genom att bjuda in dem till näringslivsträffar med lokala företagare. 

– Vi ska självklart bidra med det vi kan vara behjälpliga med. Vi har många företagare i vår kommun som söker arbetskraft med olika bredd på kompetens, men först och främst så måste man registrera sig hos Migrationsverket, välkomnas hit och så småningom få hjälp i sitt arbetssökande. Varje individ har olika behov och det är jag väldigt mån om att vi alla tar hänsyn till.

undefined
Mohamad Allatif från föreningen Starka händer hoppas att ukrainare och företag kan knyta kontakter under rekryteringsträffen 13 april. Han samarbetar med Sermon Shaba för att integrera nyanlända.

Många av ukrainarna som befinner sig i Strängnäs väntar på uppehålls- och arbetstillstånd från Migrationsverket, menar Sermon Shaba, integrationssamordnare på kommunen. Han ansvarar för integrationsarbetet och har regelbunden dialog med de som anlänt till Strängnäs. På torsdag klockan 13 anordnar föreningen Starka händer tillsammans med näringslivskontoret och Språkvän en verkstad för att översätta och komponera cv:n. De anordnar även workshopar med fokus på kulturkrockar i arbetslivet.

Genom träffarna finns möjligheten att göra en kartläggning av vilken kompetens som finns och kontakta näringslivet för en matchning. Sermon Shaba har träffat flera som gärna vill jobba och har erfarenhet som lärare, läkare, kockar och it-ingenjörer. 

– Vi ser att det finns en stor möjlighet för jobb till de som har tillstånd att arbeta. Det ligger mycket ansvar från kommunens sida för att underlätta processen och samarbeta med aktörer som kan erbjuda jobb. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!