Strängnäs och Mariefred har varit med i På spåret två gånger vardera – och återkommer antagligen inte som resmål i den säsong som drar igång fredagen den 1 november.
Den bedömningen görs av nyhetssajten Newsworthy, som med hjälp av olika datapunkter har satt ihop vad som kallas På spåret-koden, som beräknar sannolikheten för en ort att vara med i den nya omgången av frågeprogrammet.
Koden bygger på vad de 162 svenska orter som hittills har varit med i På spåret har gemensamt. Saker som påverkar är förekomsten av en järnvägsstation, invånartal och hur välbesökt orten är i form av antal gästnätter. Hur lång Wikipediaartikel orten har är också av betydelse, enligt Newsworthy, likaså om det finns etablerade vitsar eller ordlekar kopplade till orten. Och, inte minst, huruvida orten varit med tidigare och i så fall när:
"Det är ovanligt med nya resmål. Senast det hände var för tre säsonger sedan, då Degerfors fick sitt första besök", skriver Newsworthy.
Första gången Strängnäs var med var 1995, när Lotta Gröning och Niklas Lindblad tävlade mot Cecilia Hagen och Tomas Tengby.
Och sedan 2016 då ledtrådar som "barsk udde" och "disciplinerad landtunga" ledde fram till "den sörmländska stiftsstaden". I dressinen drog Kristin Lundell och Johan Hilton, duon som sedermera vann denna säsongs final, i bromsen redan på tio poäng.
När motståndarna Sigge Eklund och Malou von Sivers också hade nått fram till Strängnäs rullade videon med vackra Strängnäsvyer och bilder inifrån domkyrkan. Johan Dalman, Strängnäsbon som nyligen hade valts till stiftets biskop, presenterade frågan vad den engelske missionären som stenades till döds i Strängnäs och fördes till en närliggande stad hette.
Lika många gånger har Mariefred varit en destination i På spåret.
Första gången var 2004, när Dick Harrison och Ellinor Persson mötte Babben Larsson och Stig Malm.
För ett år sedan, i säsongspremiären för 2023, var det dags igen, då far och son Peter och Hector Apelgren mötte Christopher Garplind och Emma Peters. Ledtrådar om "ett gammalt fult lejon" och "ett ännu äldre fabeldjur" ledde de tävlande och tv-tittarna till Gripsholms slott, där intendent och enhetschef Josefine Lindqvist presenterade de första frågorna om staden.
Även Gripsholms värdshus fanns med bland ledtrådarna, och det frågades om Pax-böckerna.
Några andra ställen i Strängnäs kommun har inte varit föremål för de kluriga ledtrådarna och tillhörande frågorna genom frågeprogrammets 37-åriga historia. Till Sörmland har resan gått sammanlagt 17 gånger. Eskilstuna och Nyköping har utgjort resmål i fyra program, Katrineholm två och så Gnesta, Trosa och Flen en gång vardera.
Enligt Newsworthys På spåret-kod är det Eskilstuna som har störst chans att få vara med i årets säsong bland tätorterna i Sörmland, även om grannstaden – som alltså fått sitt namn från missionären Eskil som dödades i Strängnäs – inte är någon toppkandidat. Om resan i stället går till en ny destination så ligger Oxelösund bäst till, enligt modellen.
Andra lokala På spåret-kopplingar finns framför allt inom programmets musikaliska inslag. Klasse Möllberg, som bor på Tosterön, var gästartist 1988. Och Pontus Winnberg, pianist i Amason som var under 2020, har ett boende med studio mellan Stallarholmen och Mariefred.
Domaren Fredrik Lindström, född i Eskilstuna, studerade på Gripsholms folkhögskola som ung.