Stina Näslund kommer att leda samtalsgruppen.
Idén fick hon av en insändare som hon läste i tidningen.
Skribenten i fråga var en förälder som uppmanades att söka sig till vården för att få hjälp med sitt barns problem. Kruxet var bara att det var omöjligt för föräldern att få en tid hos BUP, barn- och ungdomspsykiatrin.
– Då tänkte jag: om man nu inte får hjälp från samhället, varför kan vi inte då hjälpa varandra?
Till en början kommer det att vara ett maxtak på tio deltagare som kommer att ses vid fem tillfällen på Studiefrämjandet där samtalen leds av Stina Näslund. Det första mötet sker den 2 oktober och kommer att ha som syfte att bygga förtroende för varandra i gruppen, innan det övergår till svårare ämnen.
Stina Näslund är utbildad i aktivt föräldraskap och har tidigare hållit både kurser och föreläsningar i ämnet.
– Jag är utbildad samtalsterapeut och har träffat familjer som kommit till mig för att de inte fått den hjälp de behövt från samhället och av sjukvården.
– Det finns många skäl till varför föräldrar kan hamna i trassliga situationer med sina barn. Det kan vara av ekonomiska skäl, känslomässiga skäl, sjukdom, skilsmässor. Jag har själv varit ensamstående mamma, så jag vet hur tufft det kan vara.
Stina Näslund hoppas på att de som känner att de behöver stöd eller råd kring sitt föräldraskap vågar ta steget att anmäla sig till samtalsgruppen.
– Jag vet av egen erfarenhet att det kräver mycket mod att ta emot den hjälp som erbjuds samt att erkänna att man har problem. Ofta är vi inte ens medvetna om att problemet sitter hos mig som förälder. Det kan också det vara svårt för många föräldrar att bli ifrågasatta, säger Stina Näslund.
Hur tror du att du ska kunna nå ut till dem?
– När jag satte ihop den här kursen ville jag vara tydlig med att den inte kommer att gå ut på att det är jag som lär dig hur du ska uppfostra ditt barn, utan du ska lära dig hur du skapar en bra dialog med ditt barn om er relation. Jobba mer med samarbete än med uppfostran, krav och straff.
Stina Näslund hoppas att det här ska kunna bli starten på att fler föräldrar vågar prata om sina sätt att leda och fostra sina barn.
– Jag hoppas att det startar fler grupper mellan föräldrar, och att det blir okej att prata med varandra om hur svårt det är att vara förälder. Det är svårt – för att det är så viktigt.