"Praktiska lösningar är bättre än politiska låsningar", skriver Sverigedemokraternas gruppledare Björn Karlsson i förordet till partiets flerårsplan 2022–2024.
SD, kommunfullmäktiges största oppositionsparti, vill inte ändra skatten men däremot omfördela en del och satsa mer på äldreomsorg, skola och trygghetsfrågor.
Bland annat föreslås att budgeten för hållbarhetsarbetet inom Agenda 2030 minskas från totalt 11 miljoner, till 225 000 kronor: "Vi vill betona att hållbarhetsfrågor inte är oviktiga, men vi prioriterar hellre våra äldre och vår personal inom äldreomsorgen i det kritiska läge vi är i nu", skriver SD.
Partiet vill också att "politikerna föregår med gott exempel" och sänker sina arvoden med 5 procent, en besparing på 500 000 kronor per år.
I fjol enades L, C och KD om en flerårsplan. Så icke i år:
– Vi har fortfarande ett bra samarbete och månadsmöten för "det enda borgliga alternativet", men insåg nu när vi närmar oss valet att vi bör markera våra prioriteringar partivis för våra väljares skull, säger KD:s gruppledare Catharina De Geer.
I år har, förutom SD, även Vänsterpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet lämnat in skuggbudgetar, alltså alla utom Strängnäspartiet.
C är näst största oppositionsparti och har oppositionsrådet Mia Nerby:
– Tittar vi på pengarna så tycker vi att majoriteten har väldigt stora reserver, så det har vi dragit ner lite grann. Vi tycker att pengarna behöver komma ut i nämnderna, säger hon.
Bland C:s förslag finns höjningar av grund- och tilläggsbelopp inom skolan, försök för att se om skolfrukost kan förbättra resultaten, ökad bemanning inom äldreomsorgen samt en översyn av hemtjänsten:
– Vi har en väldigt dyr hemtjänst och vi är för att den konkurrensutsätts mer. Vi vill titta på varför andra kan göra det med högre eller samma kvalitet, fast till en lägre kostnad.
Vänsterpartiet föreslår en skattehöjning till 21,97 procent år 2023 och 22,37 år 2024. Partiet vill utöka budgeten, sänka resultatmålet från 2 till 1,3–1,7 procent och skrota det stående sparkravet på 0,9 procent, för alla verksamheter utom kommunstyrelsen.
Det ska ge satsningar på bland annat äldre, klimatarbetet samt barn och unga. De största skillnaderna mot majoriteten är en personal- och lönesatsning inom omsorgen och att fördelningen av skolpengen blir mer behovsstyrd.