Dyr nota – entreprenör och konsult avlägsnar parksliden

"Minst 100 000 kronor extra kommer det att kosta oss." Johan Paul bor tillsammans med fru och två barn i ett hus på Abborrberget. Att de skulle behöva bekosta en dränering var inte oväntat, däremot hade de inte räknat med att det också skulle finnas parkslide att bekämpa.

Johan Paul framför utgrävningen som gjordes inför dräneringen: "Här är diket extra brett på grund av den parkslide som grävts bort. Vi är väldigt tacksamma mot entreprenören Skäggesta för att de "vågade" ta sig an detta arbete, säger Johan Paul.

Johan Paul framför utgrävningen som gjordes inför dräneringen: "Här är diket extra brett på grund av den parkslide som grävts bort. Vi är väldigt tacksamma mot entreprenören Skäggesta för att de "vågade" ta sig an detta arbete, säger Johan Paul.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-10-04 13:03

I maj träffade tidningen makarna Michaela Paul och Johan Paul.

Paret berättade då om hur de strax efter husköpet drygt ett år tidigare blivit varse om att den invasiva växten parkslide fanns i fasadens omedelbara närhet.

– Parkslide kan finnas så djupt som fem meter under jorden, växten kan orsaka sprickor i husgrunden, avloppsledningar och öppningar. Dessbättre har det inte skett i det här fallet, säger Joakim Wester som är ekolog vid konsultfirman Väg och miljö.

En firma som familjen Paul kom i kontakt med redan i slutet av 2021.

undefined
Jord med delar från parksliden i en container som skulle transporteras till återvinning i Södertälje. Massor av den här typen kan varken Strängnäs eller Eskilstuna ta emot.

– Vi hade genomfört en inventering av invasiva växter åt Strängnäs kommun tidigare, så på den vägen var det, säger Joakim Wester som utgår från Uppsala.

– På sista tiden har jag varit fyra gånger hos familjen i Strängnäs. Dels för att hjälpa till, dels för att övervaka hur arbetet går. Jag står fortfarande till förfogande.

Efter många om och men hittade Michaela och Johan Paul en entreprenör som var villig att dels stå för hela dräneringsarbetet, dels ta bort den parkslide som hotade huset.

– Växten fanns på en cirka fem kvadratmeter stor yta, säger Joakim Wester.

Just där är därför det utgrävda diket mellan husgrunden och gräsmattan klart bredare än i övrigt.

undefined
Johan och Michaela Paul när de i våras med skräck såg hur parksliden växte vid den ena husgaveln.

Jord blandad med rötter och andra delar av den invasiva växten hamnade sedan i containrar som av entreprenören placerats på gatan utanför tomten. Där paketerades materialet noggrant inför avfärden till Tvetatippen, en kommunalt driven avfallscentral i Södertälje.

För varje ton tippad jord betalar familjen 1 700 kronor.

– Totalt rör det sig om cirka 30 ton, här måste man ha rejäla säkerhetsmarginaler, säger Joakim Wester apropå den stora mängden.

Kvitten i Strängnäs var däremot inte något alternativ.

Återvinningschefen Kent Broby förklarar:

– Just nu har vi inga deponitillstånd. De har gått ut och vi håller på att söka nya. Men hela processen brukar ta lång tid.

undefined
Johan Paul har fått investera i en 50 meter lång, och 2,5 meter bred, duk som ska förhindra att parksliden gör nya framstötar mot villan.

Eskilstuna då?

– Samma sak där. Som privatperson kan du däremot komma till oss både i Eskilstuna och Strängnäs, om du får rum med grejerna i en egen bil och de paketerats väl i säckar. Sedan kan materialet förbrännas. Då kostar det ingenting för kunden.

Rekommenderar ni Södertälje i stället?

– Vi rekommenderar inga andra centraler, det är bättre om folk får googla sig fram.

Joakim Wester igen:

– Vad jag förstått har transporten och tippningen gått bra. Men det blir svårare och svårare att hitta återvinningscentraler som är villiga att ta emot massor innehållandes parkslide.

undefined
Johan Paul har haft tre containrar, som tillsammans mätte över 20 meter, på gatan utanför villatomten på Abborrberget. I dessa samlades jord med inslag av parkslide som skulle destrueras på en återvinningscentral i Södertälje.

Johan Paul konstaterar nu att läget på tomten ser gynnsamt ut.

– Vi har gjort allt vi kunnat, och huset är inte skadat.

Men någon hjälp rent ekonomiskt verkar de inte få. Hemförsäkringen täcker inte invasionen.

– Över huvud taget brukar problem som växter orsakar inte berättiga till försäkringspengar. Det är lika illa om du har ett träd vars rötter letar sig in i husgrunden, berättar Joakim Wester.

undefined
Johan Paul framför huset dit han och familjen flyttade våren 2021.

Även om parksliden är borta från villans omedelbara närhet pågår fortfarande dräneringsarbetet. 

– Det håller säkert på en månad till, säger Johan Paul.

Tusentals kronor har investerats i en markduk som beställts hem för säkerhets skull, för att hålla eventuella nya framstötar av invasiva växter stången.

– Ja, den släpper igenom vatten men inte växter, berättar Johan Paul.

Bekämpning

I dagsläget saknas bekämpningsmetoder som Naturvårdsverket med säkerhet kan rekommendera eller garantera att de kommer fungera i alla situationer mot parkslide. Metoder som har visat sig fungera i vissa lägen kan i andra situationer resultera i ökad spridning och förvärrade problem.

Om parkslide inte utgör ett problem på växtplatsen eller breder ut och sprider sig rekommenderar Naturvårdsverket att du väntar med åtgärder. 

Källa: Naturvardsverket.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!