Likt Loch Ness i Skottland har Strängnäs haft ett eget sjöodjur, fast mera konkret och synligt. Det var hösten 2017 som odjuret dök upp i Nabbviken i Strängnäs. Konstnären Victor Rundgren hade tillverkat verket av metallpackband, alltså rester från bygghandeln. Verket flöt tack vare frigolit undertill. Odjuret blev snabbt en snackis. Det låg kvar tills 2021.
– Jag tog det av daga. Undervattensdelen tog jag till återvinningen på Kvitten och den övre skulpturala delen skänkte jag bort och den står nu på land. Så fort Strengness-odjuret försvann bombarderades jag av frågor. "Kan det inte komma tillbaka", sa folk, berättar Victor Rundgren.
Han tog bort sjöodjuret för att det blev ohållbart att hålla på och restaurera det. Verket var inte av rostfritt material.
Även Jannicke Fyhr, kulturproducent på Strängnäs kommun, vittnar om att odjuret var populärt.
– Sjöodjuret har varit omtyckt. Jag får höra hela tiden, "var är det, när kommer det tillbaka", säger Jannicke Fyhr.
Men nu har ett nytt e-förslag lämnats in där Strängnäsbon Magnus Nyqvist föreslår: "Jag skulle vilja se ett nytt hållbart landmärke i form av en återfödelse av Strängnäsodjuret ligga i Mälaren och förgylla Strängnäs stadsbild från sjö och land. Han skriver också: "Make Strengness strange again".
– Jag vill se ett nytt Strängnäsodjur för att det gamla blev populärt och var en trevlig del av Strängnäsbilden, säger Magnus Nyqvist.
Var skulle det kunna ligga?
– Någonstans där det syns men inte ligger i vägen. Verket skulle kunna lysas upp med lanternor.
Vad skulle det kunna betyda för Strängnäs att ha ett landmärke i vattnet?
– Alla extra konstuttryck brukar kunna ge mervärden. Det kan locka turister, göra att folk pratar om Strängnäs och kanske åker förbi bara för att kolla på odjuret, säger Magnus Nyqvist.
Frågan är om skaparen av det förra odjuret vill göra ett nytt.
– Jag är absolut intresserad. Jag har varit sugen ganska länge. Det var kul att sjöodjuret var uppskattat. Som konstnär är det ovanligt att man gör något som folk uppskattar och det är något som man borde ta vara på. Sjöodjuret blev väldigt folkligt, säger Victor Rundgren, som har artistnamnet Människokonsten.
Han skulle vilja kopiera förra verkets form men göra det i rostfritt material. Han har också tankar om att belysa verket med hjälp av solceller.
– Men verket måste finansieras. Den tiden, att göra det gratis, har jag inte. Det förra verket var gjort av återvunnet material, nu skulle man behöva göra något mer beständigt av riktigt material och ha en budget, säger Victor Rundgren.
Frågan är om kommunen har möjlighet att köpa ett konstverk av honom.
– Det måste i så fall förvaltningen utreda. Jag kan tycka att det är ett spännande förslag men aktar mig som politiker för att påpeka hur konstverk ska utformas. Konstnären får gärna höra av sig till förvaltningen, säger Jennie Larsson Tjernström (S), kulturnämndens ordförande.
Enligt kommunens mark- och exploateringsenhet, mex, krävs alltid tillstånd från markägaren innan ett konstverk sätts upp. Det kan också behövas andra tillstånd, till exempel strandskyddsdispens. Eftersom det finns en allmän farled i Mälaren kan det också behövas tillstånd från Sjöfartsverket eller Trafikverket, enligt mex.
E-förslaget ligger på kommunens hemsida. Det krävs minst 30 underskrifter för att förslaget ska tas upp till politisk behandling.