Nyligen gjorde TT en enkät med samtliga 290 kommuners socialtjänster för att undersöka hur orosanmälningarna, mot barn under 18 år som dras in i gängkriminalitet, ser ut i landet.
Och på flera olika platser i Sverige var svaret att allt fler barn, ibland bara nio eller tio år gamla, dras in i gängmiljöer och får springa ärenden åt gängmedlemmarna genom att bland annat langa narkotika.
Bland de kommuner som uppgav att antalet orosanmälningar ökat fanns Katrineholm, Köping och Örebro. Men någon liknande ökning eller problematik känner inte ansvariga i Strängnäs till.
– Nej. Socialtjänsten har inte märkt av någon sådan ökning eller kan åtminstone inte styrka någon ökning rent statistiskt då statistik på området saknas. Däremot är den allmänna bilden att begreppet nämns oftare i våra ärenden som rör barn och unga, säger Marita Andersson, trygghetssamordnare i Strängnäs kommun.
Marita Andersson har även varit i kontakt med kommunpolisen Peter Sigurd som bekräftar bilden om att det inte finns några etablerade kriminella gäng.
– Polisen upplever inte att det finns några sådana typer av gäng i Strängnäs och i mitt jobb som trygghetssamordnare har inga uppgifter om gängrelaterad kriminalitet framkommit, säger Marita Andersson.