Samordnaren: "Vi kan inte slå oss till ro"

"Vi kan inte slå oss till ro", säger Marita Andersson som ser att Säker sommar har gjort skillnad. Förbättringsområden finns dock – liksom nya orosmoln på grund av pandemin.

Kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson.

Kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson.

Foto: Joakim Serrander (arkiv)

Strängnäs2020-11-19 20:13

– Säker sommar påverkar positivt på många sätt. Dels ser allmänhet som känner sig otrygg mer vuxna på stan. De syns ju verkligen med sina västar. Dels börjar fritidsfältarna lära känna ungdomarna. Det tar sin tid. Man går inte bara ut och har en relation, det skapas med kontinuitet, säger kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson. 

Just relationsbyggandet lyfts i utvärderingen av Säker sommar som ett förbättringsområde.

I somras jobbade ganska många vuxna på stan på olika tider. Enligt rapporten vore det bättre med färre vuxna som gör mer fältande, även senare på kvällarna – och mer regelbundet: "Man befarar att brist på kontinuitet kan leda till att fältare missar att se de unga som har återkommande destruktiva beteenden."

De vuxna i Säker sommar behöver också bli bättre på att nå de unga. Där föreslås sociala medier som verktyg. I somras visste exempelvis många inte att fritidsgården hade öppet, så kom frågor om den ökade vuxennärvaron och varför den inte fanns i Åkers styckebruk, Mariefred eller Stallarholmen.

Samverkan ska fortsätta, säger Marita Andersson som också välkomnar fler föräldrar på stan

Just nu ser hon med oro på den förvärrade coronapandemin:

– Nästan alla fritidsalternativ stängs ner på olika sätt. Vi får se vad det får för konsekvenser, om det ger mer ungdomar som är ute och driver. Situationen är fortfarande väldigt oroväckande med mycket bråk och stök. Vi kan inte slå oss till ro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!