Det var under tiden i Australien som Sandra Laukkanen upptäckte veganismen. I hennes omgivning hade många fasat ut kött och mejeriprodukter från sin kost och restauranger hade ett bra utbud. Idag bor hon i Strängnäs tillsammans med sin sambo och deras barn Luna, ett år, och William, tre och ett halvt år. Hon hade redan varit vegetarian i fem år innan blev vegan för ett och ett halvt år sedan, tillsammans med hela familjen.
– Min son äter fortfarande ost och yoghurt ibland på förskolan eftersom de inte kan erbjuda vegansk mellanmål där. Men hemma är vi helt veganer, säger hon.
Att bli vegan var först ett hälsoval då hon lider av kroniskt huvudvärk sedan 7 årsåldern. Då fick hon ta bort en del av sitt skallben eftersom tryckte på hjärnan. Sandra Laukkanen försökte med både personlig tränare och dietist men fortsatte att ha problem med huvudvärk.
– Veganismen är det enda som har hjälpt och det känns också bättre när man tänker på djurindustrin. Nu har jag huvudvärk en till två gånger i månaden, men då försöker jag vila bort det. Jag har inte tagit medicin på 1,5 år.
Med veganismen kommer nya maträtter och vanor.
– Vid frukosten kan det bli upp till 5 bananer för min son och upp till 2 för min dotter. Det är bra för kroppen efter att ha fastat hela natten och det är enkelt. För lunch och middag kan jag exempelvis laga indiska grytor, en vegansk gulasch med kidneybönor istället eller pastarätter med svamp och grönsaker.
Sandra Laukkanen har inte märkt några hälsoproblem hos barnen sedan de blivit veganer. När de blivit äldre kommer de själva att kunna välja vad de äter, menar hon.
– Min son har börjat säga ”farfar får inte äta kött” men jag tror inte att han kan känna igen kött när han ser det, säger hon och skrattar:
– Eftersom frukter och grönsaker är så färglada tror jag att det har blivit roligare att äta för dem nu.
I omgivningen är familjen ensam om att vara vegan och hon tar sin egen mat när hon är bortbjuden. När får frågor om kostens näringsinnehåll har hon flera argument.
– Det är myter att man behöver så mycket protein eller så mycket kalcium. Och det finns mycket protein och kalcium i exempelvis grönkål och broccoli. Men ja, man måste äta många färska grönsaker.
Att byta kost har dock inte gått över en natt. Först var hon hungrig hela tiden, men nu är kroppen van och mätt. I hemmet har familjen också tänkt om för miljön: möblerna och vagnen är begagnade, badrumsprodukterna är veganska.
– Det är så mycket plast i havet eftersom vi människor inte är medvetna. Men man kan vara vegan och vara frisk och må bra. Det är inte dyrare och man behöver inte ha det sämre ställt heller utan det är faktiskt någonting som ger någonting i livet, fast man kan tro att det bara är någonting som tar ifrån en.
Nu går det snabbare att diska när köttet har försvunnit. Och hon har också märkt att kroppen inte luktar på samma sätt som förr så hon har kunnat överge sin kemiska deodorant. Hon hoppas att fler vill bli veganer och ger råd om att inte vara rädd för att stå upp för sina val.
– Vissa kan bli rädda för att barnen ska hamna utanför men jag tror att det handlar om dialog. Alla har det olika hemma, det är normalt.
[fakta nr="1"]
När 2018 övergår till 2019, vill hon äta mer frukter eftersom hon själv aspirerar att bli frukterian och endast äta frukter, bär, frön och nötter. Hon har ingen klimatångest, men hoppas att fler vill ta klimatsmarta beslut.
– Ska man bli vegan är det viktigt att inte bli hård mot sig själv. Ta det i din egen takt och läs på.