Sverigedemokraterna vill att kommunens avtal med länsstyrelsen, som handlar om att ordna boende åt personer som har beviljats uppehållstillstånd, ska sägas upp. Det är innebörden i den motion som gruppledaren Stefan Jakobsson skrev i juni förra året, som nu är på väg att få ett svar.
Stefan Jakobsson skrev då att det inte fanns någon ljusning på arbetsmarknaden. Enligt honom såg ut som att arbetslösheten snarare kommer att öka, "trots att den redan är på rekordnivå".
Det är en bild som Christer Andersson, chef för arbetsförmedlingen i Strängnäs, inte delar. Betydligt fler har varit arbetslösa tidigare än i dag, konstaterar han med hänvisning till 1990-talet.
Enligt den prognos för 2014 som Arbetsförmedlingen gjorde i december förra året har utvecklingen i Sörmland varit bättre än väntat. Då trodde Arbetsförmedlingen att arbetslösheten skulle minska med ungefär 800 personer under 2014. Vad siffran landar på vid årets slut återstår att se, men enligt februaristatistiken har andelen arbetslösa minskat det senaste året – i riket, länet och Strängnäs kommun. I Strängnäs uppgår arbetslösheten till 7,7 procent, vilket är lägre än riksgenomsnittet.
– Uppsala som leder ligan ligger på 7 procent. Vi i Strängnäs har bättre förutsättningar än många andra orter. I Sörmland är det i framför allt Katrineholm och Eskilstuna som arbetslösheten är hög. Strängnäs, Trosa, Gnesta och Nyköping har en lägre nivå, säger Christer Andersson.
Under perioden maj 2013-december 2014 har Strängnäs kommun åtagit sig att ordna boende åt 40 personer som har fått uppehållstillstånd av Migrationsverket, på grund av att de har flyktingstatus eller av andra asylskäl. Hittills har 14 personer tagits emot inom ramarna för avtalet.
De två första åren får kommunen ekonomisk ersättning från staten för de nyanlända, vilket SD också nämner i sitt förslag.
– Sedan är det som för vilka medborgare som helst, det är samma för dig och för mig och för vem som helst. Den som inte har någon annan möjlighet till försörjning har rätt att ansöka om försörjningsstöd, säger Marita Andersson, enhetschef inom kommunens socialförvaltning.
Christer Andersson berättar att de invandrare som kommer till Strängnäs många gånger är högutbildade.
– I synnerhet de som kommer från Syrien. Det kommer många som är läkare, apotekare eller lärare. Men det kommer lågutbildade också, de kommer från länder där det inte funnits samma krav på skola och utbildning.