Barnomsorg, skola och äldreomsorg viktigast för SD

Mer personal i klassrummen i skolan och ökad grundbemanning inom äldreomsorgen är vad Sverigedemokraterna vill satsa på.

Björn Karlsson, Sverigedemokraternas förstanamn inför kommunalvalet i Strängnäs. "Jag har varit med i Sverigedemokraterna sedan 2013", berättar han.

Björn Karlsson, Sverigedemokraternas förstanamn inför kommunalvalet i Strängnäs. "Jag har varit med i Sverigedemokraterna sedan 2013", berättar han.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2022-08-11 04:45

Hur ska ditt parti höja den låga kunskapsnivån i de kommunala grundskolorna?

– Genom att lära av de skolor där resultaten är bra. Vi vill också ha mer personal i klassrummen. För oss är det även viktigt att sätta resurserna där de behövs men det betyder inte att vi vill plocka resurserna från de skolor där det går bra till andra skolor. Satsningar inom skolan ska finansieras genom politiska prioriteringar. Vi vill ta pengar från budgetöverskottet och från hållbarhetsprojekt. Det finns säkert saker vi kan titta på som inte ger effekt på jordens klimat. Det jag syftar på är papperprojekt och att ta fram handlingsplaner.

Kommunens befolkning ökar snabbt och väntas fortsätta göra det, främst genom inflyttning. Vilka för- och nackdelar ser du med det?

– Det är jättebra att folk och företag vill flytta hit. Nackdelen är om politiken inte ser till att det finns barnomsorg, skola och äldreomsorg så att det räcker.

Kommunfullmäktige har beslutat att avskaffa lagen om valfrihet inom hemtjänsten, lov. Är det den bästa lösningen?

– Vi var helt emot beslutet. Som grund är valfrihet jätteviktigt. Som äldre ska man kunna välja hemtjänst och som personal ska man också kunna välja arbetsplats inom hemtjänst.

Utifrån erfarenheterna från pandemin, vad behöver kommunen bli bättre på inför eventuella framtida kriser?

– Kommunen kan säkert bli bättre på att informera om situationen. Ett exempel är att även framöver informera på andra sätt än digitalt.

Socialkontoret har under mandatperioden ändrat sitt arbetssätt med bland annat försörjningsstöd – och fått rekordmånga klagomål. Hur ska du hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden?

– Sätta krav på kunskaper i svenska språket och ge möjlighet till utbildning. Satsa ännu mer på samverkan mellan kommun och företag så att möjligheten att få ut folk i arbetslivet ökar.

Många invånare upplever sin närmiljö och vissa offentliga platser som otrygga – samtidigt som statistiken visar att brottsligheten är förhållandevis låg. Hur ska du öka känslan av trygghet?

– Genom ökad kameraövervakning. Kommunen bör sätta in fler väktare. Vi vill se till att brottslighet inte ska få möjlighet att förekomma. Både på riksplan och lokalt driver vi frågan om mer resurser till polisen.

Sjukskrivningstalen bland kommunens runt 2 000 anställda är sedan flera år höga. Hur ska ni få medarbetarna att må bättre?

– Vi vill öka grundbemanningen i äldreomsorgen. Vi tror att de höga sjukskrivningstalen beror på att man har för mycket att göra och att det leder till psykisk ohälsa. Den ökade bemanningen vill vi finansiera genom att ta pengar från hållbarhetsprojekt och från budgetöverskottet.

Om utsläppen fortsätter som i dag så kommer kommunens lokala koldioxidbudget att ta slut i förtid.  Hur ska ni, konkret, "rädda planeten Strängnäs"?

– Ha solceller på kommunala fastigheter. Byta ut kommunala fossila fordon och maskiner till moderna alternativ i samband med att de ändå behöver bytas. Samtidigt vill vi inte lägga resurser på hållbarhetsprojekt. Kommunens resurser ska i första hand läggas på barnen och äldreomsorgen.

Inflationen är hög. Hur vill du göra med kommunalskatten?

– Behålla den oförändrad. Vi vill inte höja skattetrycket mer på våra invånare.

Vilka två frågor kommer ni att driva hårdast inför kommunvalet 2022?

– Barnomsorg, skola och äldreomsorg och då trygghet för dem som bor här att de ska ha hög kvalité på dessa.

Så gör vi

Vi ber alla partiernas förstanamn på valsedeln till kommunvalet 2022 i Strängnäs svara på frågor.

Intervjun utgår från samma frågor som politikerna får se i förväg

Alla ombeds förklara hur föreslagna satsningar ska finansieras.

Nuvarande mandatfördelning: Moderaterna 17, Socialdemokraterna 12, Sverigedemokraterna 8, Centerpartiet 5, Vänsterpartiet 4, Kristdemokraterna 3, Miljöpartiet 3, Liberalerna 2, Strängnäspartiet 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!