Angreps av fiskar på Kreta: "Kan förstöra semestern"

Under semestern på Kreta besökte familjen Qvist Eloúnda, där de attackerades av fiskar. "Man kanske inte ska boka det stället", säger Lisbeth Qvist, som trots betten skrattar åt minnet.

Magnus och Lisbeth Qvist åkte på semester till den grekiska ön Kreta, för två veckor sedan. Med sig hem fick de inte bara härliga minnen, utan även bett från fiskar. Arkivbild från en strand på ön.

Magnus och Lisbeth Qvist åkte på semester till den grekiska ön Kreta, för två veckor sedan. Med sig hem fick de inte bara härliga minnen, utan även bett från fiskar. Arkivbild från en strand på ön.

Foto: Privat, Halvard Alvik/TT

Strängnäs2022-07-21 06:43

– Det var hur trevligt som helst, vi gjorde utflykter och såg allting man ska se, berättar Lisbeth Qvist om den åtta dagar långa familjesemester hon tillbringade på Kreta ihop med sin make samt döttrar och barnbarn.

Den sista dagen bestämde de sig för att ta en tur till ön Spinalonga och stannade till för ett bad i Eloúnda – som Lisbeth Qvist beskriver som ett lyxigt område. 

Men i vattnet inträffade något oväntat. 

– Jag gick ner i havet med barnen och sedan bet det till i underbenet. Jag tänkte, "vad är detta". Då var det någon på stranden som berättade att fiskarna längs kusten bits. 

– Det åttaåriga barnbarnet blev biten och började blöda så han grät och ville inte gå ner i vattnet igen

undefined
Therese Qvist med sönerna Gustav, 10, och Moltas, 8, på en annan strand på ön Kreta. De stötte endast på bitande eller nafsande fiskar i Eloúnda, berättar Thereses mamma Lisbeth Qvist.

Lisbeth Qvist gav sig däremot inte, utan badade i en timme. Efter badet kunde hon räkna till 14 märken. 

Betten skapade klåda som gick över först en vecka efter vistelsen. När familjen googlade efter fenomenet fick de fram fisken striped sea bream – som ibland kallas randig havsruda på svenska.

– Jag tycker att man behöver berätta för andra att man kanske inte ska boka det stället, för det kan ju förstöra en semester för en barnfamilj. 

Constantinos Mylonas, forskare på The hellenic centre for marine research i Grekland, tror att det kan vara havsrudan.

– Sea bream biter framför allt när det är varmare. De letar efter något att äta. Om du simmar är de inte jobbiga men om du sitter ner, så kan de vara irriterande. Fiskarna är kortare än ett finger. 

undefined
Lisbeth Qvist räknade till 14 fiskbett efter ett dopp i havet i Eloúnda. "Det blev som en röd ring med vitt omkring. Sedan har det kliat så mycket så att jag har rivit upp märken", säger hon.

Eloúnda ligger i en skyddad havsvik:

– Där är det vanligt att folk sitter i det grunda vattnet och njuter, så det är gynnsamt för fiskarna som simmar runt och letar efter mat. De orsakar vanligtvis inget sår som blöder, eftersom de är så små, berättar Mylonas.

Han menar även att det kan vara en oceanic puffer, som på svenska kan kallas oceanisk blåsfisk.

– Om personerna har fått små sår, finns det en möjlighet att det är den. Den är ungefär tio centimeter lång och eftersom den har större tänder så kan det bli mer smärtsamt. Men det är inget att oroa sig för, det är inte giftigt och kan inte göra större sår. Vanligtvis biter de när du sitter ner och fisken tror att du är en sten. 

undefined
Striped sea bream, ibland kallad randig havsruda, finns över hela Medelhavet men inte oceanic puffer, ibland kallad oceanisk blåsfisk. "Den är ganska ny där och kom genom Suezkanalen. Det beror på klimatförändringarna och att havet har blivit varmare, tidigare var det för kallt. Den finns främst i östra Medelhavet men rör sig mer mot västra. Många fiskar migrerar nu när det blir varmare", säger Constantinos Mylonas.

Är det vanligt att de bits?

– Jag hörde det senast för ett år sedan, men det händer inte ofta alls och är inget vi är oroade för när vi går och badar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!