Sjöräddningen i Strängnäs har 30 frivilliga i jour

På söndag är det dags för Strengnäs Tidnings årliga vårdopp på Visholmen. Förutom personer som vill passa på att ta ett kallt bad, så kommer även Sjöräddningssällskapet vara där för att berätta mer om deras verksamhet.

Carl-Fredrik Kleman, stationsledare Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

Carl-Fredrik Kleman, stationsledare Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

Foto: Angelica Säfvenberg

Strängnäs2024-04-02 18:00

Den 7 april klockan 11.00 är det dags för den tredje upplagan av tidningens vårdopp. Ett tillfälle då badsugna kan träffas för att ta sig ett kallt dopp tillsammans. Utöver Friskis och Svettis som kommer att hålla i uppvärmningen, så kommer även Sjöräddningssällskapet att vara där för att berätta om sitt arbete och om den kommande båtsäsongen. 

– Vi är med och visar upp oss men vi har ingen livräddande funktion. Sen så klart kan vi naturligtvis hjälpa till men det är inte vi som är ansvariga för eventet. Det har funkat bra hittills, äger Carl-Fredrik Kleman, stationsledare Sjöräddningssällskapet i Strängnäs.

Verksamheten består av 2 500 frivilliga sjöräddare som finns på 74 stationer runt om i landet. I Strängnäs är de runt 30 personer som arbetar jour med att hjälpa personer till sjöss. 

– Fara för liv är en uppgift, den andra uppgiften är att bidra med ambulanstransport för folk som bor folk på öarna. Sen har vi också förebyggande utryckningar om det exempelvis är fel på motorn. 

När det kommer till räddning 200 meter ut från land är det enligt honom räddningstjänsten som ansvarar för det. Är det öppet vatten så är det istället sjöräddningssällskapet som rycker ut. Men de arbetar oftast tätt tillsammans. 

– Tidigare vårdopp och liknande när vi är med så är det inte alltid att vi kan vara kvar, om det händer något och vi får larm så då kan vi behöva lämna.

Men för tillfället står verksamheten lite på paus, eftersom svävaren som de använder vintertid har tagits upp på land samtidigt som det ännu är för tidigt att sjösätta båten.

– Nu skiftar vi tillbaka strax till båt inom den närmaste veckan. Det är vädret som styr, det är ofta vid den här tiden men det varierar från år till år hur mycket is det är. I år har det varit väldigt mycket is och en ganska lång vintersäsong med svävare. 

undefined
Svävaren som för tillfället inte används eftersom det inte längre finns någon is. Föraren kallas för pilot och måste gå en särskild utbildning för att få köra den.
undefined
"Dräkten använder vi när det är 12 grader kallt. Den kan hålla värme i upp till en timme, om vi skulle behöva hoppa i och hjälpa någon".

Går det då att få hjälp av er i nuläget?

– Det finns flera sjöräddningsstationer i Mälaren, så Västerås exempelvis har nu sjösatt en båt. Sen finns det också en större sjöräddningsstation på Ekerö i Stockholm. Det är mer sjötrafik i Västeråstrakten året om. I Strängnäs är det ganska lugnt för tillfället. 

Har du varit med om olyckor i samband med vinterbad?

– Nej det har vi inte haft något problem med. Istället har det varit så att folk trillar i vakar och går igenom isen till sjöss.

undefined
Ett tidigare vårdopp med många glada badare.
Carl-Fredriks tre råd:

Om du ska bada, gör det inte ensam utan var flera. 

Bada från brygga och gärna från stege.

Går du igenom isen, försök att andas lugnt. Det är lättare att säga men svårare att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!