Sjukhus skickade fel patientuppgifter – igen

Två gånger på kort tid har en Strängnäsman tagit emot känslig information om andra patienter på Mälarsjukhuset.

Två gånger på kort tid har Mälarsjukhuset anmält felskickade patientuppgifter till Datainspektionen.

Två gånger på kort tid har Mälarsjukhuset anmält felskickade patientuppgifter till Datainspektionen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Strängnäs2019-11-04 12:36

I mitten av oktober skickade Mälarsjukhuset ett sjukintyg om lungtumörer till en Strängnäsman. Han hade undersökts för hälsoproblem och blev först rädd, men insåg snart att det var en annan persons intyg han hade fått postat till sig.

I fredags kom ett nytt brev från sjukhuset till Strängnäsmannen. Första sidan var en kallelse till en operation. Andra sidan innehöll inte, som han först trodde, en instruktion inför sjukhusbesöket.

– På det här pappret såg jag direkt en kvinnas namn och personnummer, så jag förstod snabbt att det inte handlade om mig. Jag tänkte ”vad fan, inte igen”, säger mannen.

Den här gången har han fått ta del av ett meddelande från Mälarsjukhusets diagnostiska centrum till dess kirurgmottagning, som rör fortsatt undersökning av en Eskilstunakvinna med förmodad cancer i olika organ.

– Jag ser mycket allvarligt på denna händelse då patientens integritet ska skyddas, skriver Lotta Klinge Härberg, verksamhetschef för kirurgikliniken som gjort utskicket, i ett mejl till tidningen:

– Vi kommer kontakta båda patienterna, analysera orsaken till det inträffade och upprätta rutiner för att förhindra att detta upprepas. Vi kommer även anmäla ärendet till Dataskyddsinspektionen.

Eskilstunakvinnan kontaktades av sjukhuset under måndagen.

– Det är som det är. Nu har det hänt och då är det bra att det har uppmärksammats, säger hon till tidningen.

Även det felskickade sjukintyget i oktober har anmälts till Dataskyddinspektionen, bekräftar myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!