Under innevarande vecka får de heltidsanställda brandmännen i Strängnäs åka ut på övningar. Dessa samordnas med ambulanssjukvården.
– För mig är det lärorikt och jätteroligt, säger Marianne Grimhäll, 40-årig sjuksköterskestudent från Mariefred som också medverkar hela veckan.
I övrigt bidrar ambulansen med tre personer och räddningstjänsten möter upp med fem man. Senare ansluter insatsledaren Pehr Andersson medan Robin Kaukoranta är övningsansvarig.
– Han har verkligen styrt upp det bra tillsammans med kollegan Daniel Klein som dock inte är här i dag, säger Jimmy Ekström, aktiv i yrket sedan 2007.
– Vi visste så klart om att dagen var vikt åt övningar för vårt skift. Men först när larmet går på stationen får vi reda på vårt uppdrag. Det här var realistiskt eftersom vi fick ta oss igenom en grind och även på vägen hit förekom det vissa hinder.
Tisdagens första övning ägde rum i naturen och den sista i anslutning till Mälaren. Nummer två, den som tidningen fick närvara vid, förlades till en byggnad i Ulvhäll.
– Den har vi fått låna av Kilenkrysset, säger Robin Kaukoranta tacksamt.
Under övningen skulle räddningstjänstens personal leta rätt på skadade människor som vistades i den rökfyllda byggnaden.
– Vi visste om att det saknades tre personer, säger Henrik Andersson, med sina 61 år en riktig veteran i sammanhanget.
Han och skiftets andra rökdykare, Johan Lindvall, insåg tidigt att det bara gick att rädda livet på en människa.
– Hon var skadad och befann sig i ett rum isolerat från rök. Jag drog ut henne i friska luften för att det skulle gå så snabbt som möjligt.
Johan Lindvall syftar förstås på studenten Marianne Grimhäll. De två övriga kropparna som återfanns i byggnaden gick inte att rädda, men det handlade desto bättre bara om dockor.
Ute på gårdsplanen fanns ambulanspersonal redo att i första hand ge vård åt Marianne Grimhäll med simulerade brännskador på bland annat armen.
– Övningar är både roliga och nyttiga, synd att vi sällan kan samordna med räddningstjänsten på det här sättet. Min personal här hade inte heller fått någon information i förväg om plats eller omfattning, säger ambulanssköterskan Anders Lundin.
Övningen i Ulvhäll pågick i knappt en timme. Robin Kaukoranta föreföll nöjd.
– Vi ska ha en mer detaljerad genomgång på stationen, säger han.