Sjundeklassare undervisas om våra viktiga samhällsfunktioner

Polisen, socialen och räddningstjänsten berättar om sina verksamheter. Under veckan blir sjundeklassare undervisade på ett annorlunda sätt.– Det är både viktigt och roligt, säger Frank Granath på räddningstjänsten.

Strängnäs2016-09-07 18:30

I räddningstjänstens lokaler på Larmvägen är föreläsningssalarna fyllda med elever. Det är nedsläckt i en av dem och på väggen projekteras en bild på en man som har fått läppen spräckt. En väldigt vulgär bild, då ett blodigt jack går från läppen ner till hakan.

– Vilket vapen tror ni har använts för att göra den här skadan, frågar polisen Jenny Andersson med en auktoritär ton.

Några av barnen håller handen för munnen. En elev utbrister: "kniv". Hans granne säger att det inte är det och påstår i stället att det är ett knogjärn som använts.

– Korrekt, det var ett knogjärn. Men tror ni att någon vann i den här situationen? Frågar hon till eleverna men svarar själv i samma andetag:

– Ingen vann. Den ena är skadad och den andra kommer antingen att bli straffad eller må oerhört dåligt över vad den har utsatt en annan människa för.

Polisen undervisar sjunde klassarna om brott och vad de får för följder. Både Jenny Andersson och hennes kollega Sanna Granbeck trycker på punkten att ungdomarna alltid har ett eget val.

– Det är alltid upp till er själva. Blir ni arga: gå därifrån, säger de.

I en annan sal berättar handläggare från socialen om deras verksamhet. De Informerar om när eleverna kan vända sig till myndigheten för att få hjälp.

– De visade film om vad de jobbar med. Till exempel om ens föräldrar skiljer sig, vad man ska göra då, säger Anna Fredriksson, 13 år, från Stallarholmsskolan.

Ute på gården har en buss parkerats och i den får eleverna sätta sig för att först lyssna kort om snatteri. Efter det får det en genomgång av trafikledaren för Bergkvarabuss, Yvonne Råström, om hur bussen ska utrymmas. Utanför står Frank Granath och iakttar.

– Nu tror jag att den ska rökfyllas. Inte med riktig rök, utan med disco-rök såklart, säger han.

Räddningstjänsten berättar om brandsäkerhet under veckan. Bland annat om hur lätt en brand kan ta vid och vad eleverna ska göra om någonting händer. Sedan får ungdomarna också den här praktiska övningen.

– Det är nyttigt. Många av de här ungdomarna åker buss varje dag, händer det en olycka ska de veta hur man ska agera, säger Frank Granath.

Utöver bussresenärer är eleverna som besöker räddningstjänsten också tonåringar.

– I den åldern händer det mycket. Grupptrycket förstärkts, alkohol och droger kommer in i bilden och flick- eller pojkvänner kan göra slut. Då är det viktigt att våra myndigheter når ut till ungdomarna och informerar om vad som kan hända men också hur vi kan hjälpa till, säger han.

Bussen fylls med rök. Sjunde klassarna syns inte längre, man hör bara pratat och fotstegen inifrån bussen. Någon försöker att öppna dörren, men det tar lite tid. Efter några försök öppnas dörren och likt vid en brusten damm forsar barnen ut från bussen. De hostar och tar sig snabbt till den utsedda uppsamlingsplatsen.

"Fett kul. Kan vi göra det igen?" Frågar en av eleverna mellan hostningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!