Skandalbolag lämnade byggavfall på tv-kändis tomt

NM Trading och Transport AB, som utreds för grova miljöbrott, ska ha lämnat byggavfall även i Strängnäs. Det skedde på entreprenören och tv-kändisen Leif-Ivan Karlssons fastighet.

Arkivbild från 22 augusti 2018. När tidningens reporter träffade Leif-Ivan Karlsson i ett annat sammanhang 2018 fanns containrar och byggavfallssäckar med Think Pinks logga på fastigheten Kemisten 2.

Arkivbild från 22 augusti 2018. När tidningens reporter träffade Leif-Ivan Karlsson i ett annat sammanhang 2018 fanns containrar och byggavfallssäckar med Think Pinks logga på fastigheten Kemisten 2.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs2021-10-27 15:45

Ägarparet till NM Trading och Transport AB, NMT, med moderbolaget Think Pink, och bolagets miljökonsult är misstänkta för grova miljöbrott. Bolaget misstänks ha dumpat byggavfall på olika platser i Sverige, bland annat mellan Barva och Kjula.

P4 Sörmland var först med att berätta att NMT har lämnat byggavfall även i Strängnäs och Flen. Det bekräftas nu av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

undefined
"Sedvanlig förundersökningssekretess gäller och jag kan därför inte gå in närmare på vad förundersökningen omfattar", säger kammaråklagare Linda Schön, i ett pressmeddelande.

– Sedvanlig förundersökningssekretess gäller och jag kan därför inte gå in närmare på vad förundersökningen omfattar eller vad som framkommit hittills i utredningen, säger kammaråklagare Linda Schön, i ett pressmeddelandet på onsdagsförmiddagen.

Advokat Thomas Bodström företräder en av ägarna till Think Pink. Tidningen har sökt honom för en kommentar men utan resultat.

Var har NMT/Think Pink dumpat byggavfall i Strängnäs?

– På fastigheten Kemisten 2 fanns sådana rosa säckar 2018. Då gjordes en åtalsanmälan men säckarna forslades bort, säger Marie Jonsson, samhällsbyggnadschef på Strängnäs kommun.

undefined
Simon Wernsköld är miljöchef på Strängnäs kommun och Marie Jonsson är samhällsbyggnadschef på Strängnäs kommun.

Hade NMT sökt tillstånd för avfallet?

– Nej, de saknade tillstånd. Vi ställde krav på att avfallet skulle bort, verksamheten poppade upp och försvann. Vi gjorde en åtalsanmälan, som görs i de fall där det finns misstanke om miljöbrott. För att hantera, ta emot och transportera avfall krävs det antingen ett miljötillstånd eller ett beslut från tillsynsmyndigheten, säger Simon Wernsköld, miljöchef på Strängnäs kommun.

Vad var det för avfall?

– Det var bygg- och rivningsavfall uppblandat med lite annat avfall, som till exempel barnsaker och elskrot. Vi kunde se att avfallet fanns i rosa säckar men även i säckar från andra aktörer och inte bara i containrar. Sedan är det lite svårt att säga om allt var Think Pinks eller om det var annat också, säger Simon Wernsköld.

Har åklagarmyndigheten eller polisen haft kontakt med kommunen i ärendet på senare tid?

– Polisen har varit i kontakt med vår handläggare. Det är det gamla fallet från 2018 som det gäller, säger Simon Wernsköld.

Kemisten 2, där avfallet återfanns, ägs av entreprenören Leif-Ivan Karlsson som också är tv-kändis efter att hans familj hade en egen reality-serie, "Karlssons". Fastigheten ligger i Strängnäs hantverksby.

– Think Pink skulle hyra mark av mig för att lasta om containrar. Det skedde under en kort period men sedan fick jag brev från kommunen. Då sa jag till Think Pinks ägare att ta bort grejerna, de gjorde det och ingen skada blev skedd. Jag var egentligen aldrig inblandad i verksamheten, säger Leif-Ivan Karlsson till tidningen.

undefined
Arkivbild från 22 augusti 2018. "Min frus bil folierades. Think Pink bekostade att bilen blev rosa men vi tog bort det ganska fort", säger Leif-Ivan Karlsson till tidningen nu.

Leif-Ivan Karlsson har också suttit i styrelsen för Think Pink eller NMT.

– Om det var NMT eller Think Pink vet jag inte, i min värld var det samma sak. Jag känner ägarna personligen, vi bor grannar. Under en kort period hjälpte jag till med en styrelsepost. Tanken var att jag skulle stå som vd med mitt namn och öka värdet på bolaget. Sedan skulle jag få del av bolagets ökade värde vid en försäljning. Men det blev ingen försäljning och kort och gott fick jag noll kronor. Men det är inget att gråta över spilld mjölk.

Hur känns det i dag när ägarna till NMT utreds för grova miljöbrott?

– Jag är inte inblandad och har inte varit det i driften. Genom att jag inte haft ansvar så känns det ingenting. Jag var bara en styrelsepost en kort period. Jag har inte analyserat riktigt vad som är rätt och fel.

Grovt miljöbrott

Påföljden för de flesta typer av miljöbrott som regleras i 29 kapitlet i miljöbalken är böter eller fängelse i högst två år. För grovt miljöbrott är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!