Skaparen bakom kultförklarade låten talar ut

Söker man efter Strängnäs på Youtube möts man av allt från videos som visar de idylliska områdena intill domkyrkan, till korta videoklipp från kungaparets besök under nationaldagen 2023. Gömd lite längre ner i sökalgoritmen döljer sig videon med det anspråkslösa namnet "Strängnäs", som laddades upp den 8 februari 2008 på kanalen 90pannor.

"Det var en kompis som heter Anders Pilgren som hade fått i uppdrag av någon på TV4 att skapa en utmanare till ZTV, gissningsvis lite för sent. Då fick bland annat David Sundin, Jens Gustafsson, Kalle Wahlström, Sara Haag, Karl Sundin och jag i uppdrag att skapa någon form av animerat underhållningsprogram, som blev Kookaburra TV", säger Kristoffer Triumf.

"Det var en kompis som heter Anders Pilgren som hade fått i uppdrag av någon på TV4 att skapa en utmanare till ZTV, gissningsvis lite för sent. Då fick bland annat David Sundin, Jens Gustafsson, Kalle Wahlström, Sara Haag, Karl Sundin och jag i uppdrag att skapa någon form av animerat underhållningsprogram, som blev Kookaburra TV", säger Kristoffer Triumf.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2024-03-30 12:02

Videon i sig är en musikvideo till en låt om Strängnäs med en amatörsmässig prägel, fylld med mer eller mindre utdaterad information om stiftsstaden.

Den låga kvaliteten till trots har låten ändå blivit vida känd bland flera yngre generationer av Strängnäsbor.

Men vem det är som ligger bakom den i vissa kretsar kultförklarade videon, eller vems sångrösten är, framgår inte någonstans.

Efter att ha sökt igenom Youtube-kanalens övriga klipp och omdirigerats från diverse döda till halvdöda bloggar lyckas tidningen äntligen få tag på ett namn – och ett telefonnummer. En Jens Gustafsson, bosatt i Stockholm, kan vara den vi söker.

Efter att inte ha fått något svar första gången vi söker honom, ringer han plötsligt upp.

– Du ringde mig precis, säger han.

Ja, hej Jens. Det här kanske kommer att låta som en jättekonstig fråga, men är det du som har gjort låten "Strängnäs" på Youtube-kanalen 90pannor? Är det du som är bakom kanalen?

– Eh, ja. Jag var inblandad i den, ja.

Du var inblandad i den?

– Ja. Men den är ju hundra år gammal nu.

Jens Gustafsson berättar att låten kom till när han tillsammans med ett gäng vänner och bekanta fick i uppdrag i mitten av 2000-talet att göra ett program till TV4:s nylanserade satsning TV400, som riktade sig till en yngre publik.

– Då gjorde vi ett idiothumor-program som hette Kookaburra TV. Vi gjorde ett sånt avsnitt i veckan, där ett inslag var "En stad vid Mälaren", så det finns även låtar för Södertälje, Eskilstuna och Mariefred.

undefined
Varje vecka fanns det mycket programtid att fylla i Kookaburra TV, vilket förvärrades av att de animerade programmen tog tid och var jobbiga att producera, berättar Kristoffer Triumf. Därför var också hans relativt lättproducerade låtinslag välkomna bland övriga bakom produktionen. De första två inslagen var runt 45 sekunder långa, men övriga inblandade i programmet yrkade på Kristoffer Triumf att göra låtarna längre och längre.

Jens Gustafssons uppdrag var främst bakom kameran. Det händer till och från att han får någon kommentar om Kookaburra-dagarna, men att det var länge sen sist.

Vem är det då som sjunger själva låten?

– Det är Kristoffer Triumf från Värvet. Jag körde bara runt, filmade och klippte ihop videos från de olika platserna – sen var det Triumf som skrev musiken och låtarna.

Vi tar kontakt med Triumf för att se om han har tid att prata om låten ifråga.

"Gud vad random. Kul dock!", får vi som svar på sms.

En dryg vecka senare sitter vi i hans ateljé i Gamla stan i Stockholm för att prata om det nästan 20-åriga alstret och hur det kom till.

– Jag hade gjort en låt till första säsongen av Kookaburra TV som var ganska kul och catchy. När de ville göra en säsong till av programmet så undrade de om jag inte kunde göra någonting lite längre, för att äta upp så mycket programtid som möjligt. Ju längre innehåll jag kom med, desto gladare blev de.

undefined
"Ska vi ha med den här i bild?" frågar Kristoffer Triumf. 2013 nominerades han till årets förnyare stora journalistpriset för podcasten Värvet.

Kruxet var bara att komma på något att kunna göra tio avsnitt om.

– Jag satt liksom... Säkert ganska nydumpad i en skittråkig lägenhet i Årsta och mådde piss. Då kom jag liksom på, av oklar anledning, att man kunde göra då någonting om de olika städerna kring Mälaren, presenterade i musikalisk form.

Först ut var Södertälje. Sedan fortsatte låtarna rulla på i geografisk ordning.

undefined
"Jag vet inte hur det gick för det här programmet, men för mig som var redaktör för ett annat program så hade åtminstone det ganska exakt noll tittare", säger Kristoffer Triumf.

– Det finns någonting i musikvärlden som kallas latency. Jag tror det helt enkelt kommer när musikproduktionsprogrammet på datorn är för långsamt för att förstå vad som händer i verkligheten, så det blir några millisekunders fördröjning på inspelningarna. Och jag var ännu trögare än min dator, så jag förstod inte ens att det hände. Jag trodde bara att jag var otajt. Om man lyssnar på de första låtarna så ligger allting lite efter i låten.

Jag trodde bara att det var en konstnärlig frihet du tagit dig när du spelade in dem.

– Nej. Det var helt enkelt att jag var för dålig. Men runt Köping eller så började jag få lite ordning på det där, således är jag mest nöjd med de låtar som kom sist.

Är det någon som har vetat att det är du som är bakom de här låtarna?

– Nej, så jag tror att du har att göra med ett riktigt dunderscoop. Det är nog läge att putsa upp skorna och göra dig redo att ta emot guldspaden.

Enligt en Strängnäsbo som jag talat med så kan alla över 20 hela låten utantill. Visste du det?

– Nej vad kul! Wow, vilken grej. Nu blir jag glad. Jag vet bara att jag vid ett tillfälle blev bjuden till någon festival i Strängnäs, kanske på grund av framgången jag hade då med Värvet. Då fick jag i alla fall åka ner till något jättelitet rum intill Hotell Rogge där den låten gick på loop. Jag åkte dit och tänkte att "nu händer det för mig".

Framförde du den då också?

– Nej, den gick bara på loop.

undefined
Kristoffer Triumf säger att responsen på låtarna var ganska obefintlig när programmet väl sändes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!