Peter Lundberg kommer inte på rak arm ihåg hur mycket sopsand som han lät hämta. Men det stämmer att hans ansökan handlade om 300 ton.
– Ja, men det är en bruttosiffra. Det var för att täcka upp, jag kan inte svara på hur mycket det blev, säger Peter Lundberg som efter samtal med transportören återkommer och säger att det handlade om cirka 150 ton, något som transportören bekräftar för Strengnäs Tidning.
Peter Lundberg säger att sanden användes till 1 300 meter väg, inte 300 meter som ST skrev i förra veckan eller 1,2 kilometer som anges i intresseanmälan.
– Det är ju full beläggning på den vägen, själva ytskiktet. Det är inte användbart till något annat, man lägger på det ganska tunt.
I ansökan står att fyllnadshöjden är upp till 15 centimeter?
– Oh nej. Jag kanske skrev det i ansökan, men så mycket blev det inte. Det är ett ganska tunt lager över den här vägsträckan, säger Peter Lundberg, och menar att han vill avvakta den utredning som han själv har initierat och som en extern konsult deltar i.
Är det så att du i år, i samtal eller på annat sätt, har bokat sand genom sektionschefen?
– Varken förra året eller detta, jag har inte pratat med sektionschefen om det alls.
Du har inte på något sätt gjort en intresseanmälan av årets sand?
– Jo, jag frågade kontorschefen om det fanns sopsand i år, på motsvarande sätt som förra året. Då sa han att nu finns det riktlinjer.
Peter Lundberg påpekar, precis som i förra veckan, att han borde ha ställt kontrollfrågor om avyttringsregler och att det var ett misstag att han inte gjorde det.
Riktlinjerna ska finnas extern och internt på nätet?
– Det som finns är från 2014, det fattades beslut i januari 2014, kring avyttring av egendom, innan saknades det riktlinjer.
Det stämmer inte att riktlinjer saknades innan.
– De var ju inte kända, det var ingen som följde dem. Jag kände inte till dem alls och jag hade blivit väldigt tacksam om jag hade blivit informerad om dem. Den här utredningen som nu ska göras, de får titta på de här frågorna så får vi svar på det här.
Den avyttrade volymen går inte heller ihop med vad Rolf Persson, Jens Perssons far, uppger. Han uppskattar grovt hur mycket han lät hämta.
– Det kanske var 200 eller 300 ton, max 300 ton, vi har ingen räkning på det där, säger Rolf Persson.
Han var mycket försiktig för att allt skulle bli rätt eftersom Jens Persson är kommunstyrelsens avgående ordförande. De andra släktingarna var inte inblandade i att sand hämtades, han agerade som en slags administratör. Jan Persson känner nog inte alls till det, berättar Rolf Persson. Enligt Ann-Sofi Persson, Jens Perssons syster, har ingen sand hamnat hos henne.
Men kommer du ihåg om du presenterade dig som Jens Perssons far i kontakt med sektionschefen?
– Nej, det kommer jag inte ihåg, säger Rolf Persson och fortsätter.
– Det är olustigt det här. Jag trodde att kommunen ville bli av med sanden, jag vet inte om den har något värde alls.
Tidningen har även sökt Jens Persson och Jan Persson.