Thomasgymnasiet får föreläggande – brister i brandskydd

Räddningstjänsten kräver via ett föreläggande att Thomasgymnasiet åtgärdar brister i brandskyddet. "Det känns inte bra", säger skolans rektor Mikael Källarsson.

Thomasgymnasiet i Strängnäs har fått ett föreläggande av räddningstjänsten då det finns brister i skolans brandskydd.

Thomasgymnasiet i Strängnäs har fått ett föreläggande av räddningstjänsten då det finns brister i skolans brandskydd.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-04-11 08:11

Nyheten i korthet

  • Thomasgymnasiet i Strängnäs har fått förelägganden från räddningstjänsten för brister i brandskyddet, bland annat bristande funktion hos branddörrar.
  • Räddningstjänsten noterade också att skolan saknar tillstånd för hantering av brandfarliga gaser och vätskor, trots att skolan idag hanterar gasol och acetylen.
  • Skolans rektor, Mikael Källarsson, betonar vikten av att åtgärda bristerna och skapa en trygg miljö. Bristerna måste åtgärdas senast den 26 maj respektive den 26 juni.

Den 26 mars genomförde räddningstjänsten i Strängnäs en tillsyn på skolan.

Tillsynen gav upphov till två förelägganden enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det som främst sticker ut är föreläggandet som gäller bristerna i det som kallas för "brandteknisk avskiljning i brandcellsgränser". I korthet handlar det om branddörrar i huvudbyggnaden som i händelse av brand ska kunna stängas automatiskt för att hindra spridningen av bränder, men som i dagsläget inte kan det av olika anledningar.

I räddningstjänstens tillsynsprotokoll står följande om just problematiken med branddörrarna:

"Dessa brister riskerar att bidra till omfattande brand- och brandgasspridning samt att kraftigt försvåra utrymning vid ett hastigt brandförlopp. Brister likt dessa kan förväntas upptäckas vid regelbunden egenkontroll av brandskyddet och är att betrakta som allvarliga då tiden till dess att kritiska förhållanden uppstår vid brand reduceras kraftigt då brandcellsgränserna inte längre kan ge det brandmotstånd de är designade för att göra. Detta betyder att de som vistas i lokalerna kommer ha en kortare tid på sig att sätta sig i säkerhet vid brand."

undefined
Mikael Källarsson är rektor på Thomasgymnasiet sedan sommaren 2023. Han säger att de räknar med att hinna med att åtgärda det räddningstjänsten uppmärksammat i tid.

Mikael Källarsson, som tillträdde tjänsten under fjolåret och därmed närvarade under sin första brandskyddstillsyn i rektorsrollen nu i slutet av mars, berättar att han egentligen inte ser några konstigheter med de brister som uppmärksammats av räddningstjänsten.

– I första hand blir det att se till att branddörrarna stängs som de ska. Vi kommer att se över samtliga dörrar samt undersöka hur vi kan hitta någon form av automatisk stängning i händelse av brand – så att de fungerar som de ska helt enkelt. De flesta av dörrarna har redan den funktionen, men en del behöver smörjas och med andra behöver tekniken ses över.

Vad är det som gjort att de slutat fungera? Har de pajat med tiden?

– Det vet jag faktiskt inte. Vissa kan ha gjort det, andra kan ha varit trasiga under lång tid. Jag har varit här för kort tid för att ha koll på hur historien ser ut.

Räddningstjänstens brandingenjör anmärker även på att det inte utförts någon egenkontroll av brandskyddet på flera år, vilket medför "omfattande brister" enligt tillsynsprotokollet.

Hur kommer det sig att det inte utförts några egenkontroller?

– Vi har en gränsdragningsproblematik, kan man kalla det. För den egentillsyn som vi har gäller brandsläckare och den har vi gjort. Så som vi har uppfattat gränsdragningslistan är att SFAB ska sköta övrig egenkontroll. Där håller vi på att undersöka vem det är som faktiskt ska stå för den egenkontrollen, säger Mikael Källarsson.

undefined
Räddningstjänsten i Strängnäs besökte skolan tisdagen den 26 mars i år.

Det står också att det inte finns något dokumenterat systematiskt brandskyddsarbete, varför finns inte det?

– Det handlar egentligen om uppdatering av rutiner och liknande. Som vi ser det så är det egenkontrollen det handlar om, och att den sköts. Det hänger alltså ihop med den här gränsdragningen: vem är det som har ansvar egentligen? Vi har varit i kontakt med SFAB för att reda ut det.

Vet du varför det inte varit klart och tydligt sedan innan vems ansvar det egentligen är?

– Jag vet faktiskt inte riktigt varför det ser ut som det gör. Det har bytts förvaltare hos SFAB, som jag har förstått det. Det har inte varit helt lätt med dialogen då kan jag tänka mig.

Det andra föreläggandet, gällande brandfarliga och explosiva varor, gavs då skolan saknar tillstånd för hantering av brandfarliga gaser och vätskor, trots att skolan i dag hanterar gasol och acetylen, som klassas som brandfarlig gas.

undefined
Redan vid tidigare inspektion borde Thomasgymnasiet ha skickat in en ansökan om tillstånd för hantering av brandfarliga gaser och vätskor.

Mikael Källarsson säger att han inte vet varför det inte har skickats in någon ansökan om ett sådant tillstånd tidigare, trots att det påtalades redan vid föregående tillsyn.

De uppmärksammade bristerna måste nu åtgärdas senast den 26 maj respektive den 26 juni.

Kommer ni att kunna åtgärda de brister som uppmärksammats inom den tidsgräns ni givits?

– Ja, det utgår jag från att vi gör. Det finns egentligen inget annat alternativ. Det är självklart att det ska följa reglerna och vara "by the book".

Hur känns det att brandskyddet på skolan beskrivs som icke-adekvat?

– Det känns inte bra, kan jag säga. Det är superviktigt med brandskydd. När det väl händer så måste allting vara på plats. Man vill inte stå där och veta att man kunde ha gjort bättre. Det är jättebra att de är här och talar om vad vi måste göra. Vi vill ju ha en trygg miljö.

Karta: Thomasgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!