Förslaget till budget och verksamhetsplan för de kommande åren tas upp vid kommunfullmäktiges möte på måndagen.
Utmaningarna är kända. Skatteintäkterna, 77 procent av kommunens inkomster, väntas minska då andelen medborgare i arbetsför ålder blir lägre. Samtidigt blir invånarna fler, inte minst de äldre, vilket ökar behovet av skola och omsorg.
Majoritetens (S och M) budgetförslag bygger på oförändrad skatt, 21,67 procent, och ett resultat på 46–48 miljoner kronor per år, 2 procent av skatteintäkterna. En budgetreserv på totalt 20 miljoner kronor ingår också.
Driftsbudgeten utökas från 2 106 000 000 kronor år 2021, till 2 171 200 000 år 2023.
– Det är en stark budget med god ekonomisk kontroll och tydliga prioriteringar av kärnverksamheten, säger Jacob Högfeldt (M).
Vilka är de viktigaste satsningarna?
– Att fortsätta säkra goda förutsättningar för skolan, att med andra aktörer säkra äldreomsorgen och så Larslunda – en satsning på folkhälsa, idrott, integration och trygghet. Väldigt mycket startar med idrotten och föreningslivet.
Socialnämndens budget stärks med 21 miljoner, till 779 600 000 kronor. Äldreomsorgen planeras bli bättre och nattbemanningen på särskilt boende öka.
Barn- och utbildningsnämnden går från 950 500 000 till 988 000 000 kronor. Fler elever ska klara skolmålen, är planen.
De dåliga skolresultaten är vad Jacob Högfeldt väntar sig mest debatt om:
– Vi vet ju att våra kunskapsresultat i grundskolan ännu inte har utvecklats i linje med våra önskemål. Min övertygelse är att det vi gör nu kommer att ha effekt.
När då? Det har ni sagt i minst ett par år och än har resultaten inte lyfts märkbart.
– Nej, det har de inte. Jag kan inte säga något datum men det som görs nu, med ekonomi, samverkan och grundarbetet ute på skolorna, är åt helt rätt håll.
Effekterna av pandemin är det största orosmolnet:
– Att vi tappar kraft i näringslivet och därmed sysselsättningen kommer att påverka de samlade intäkterna, utöver den demografiska effekten.
Enligt flerårsplanen får näringslivet fortsatt stöd och tidiga insatser för barn och unga prioriteras, liksom att sänka de höga sjukskrivningstalen bland kommunens anställda.
Koncernens låneskuld väntas öka med 800 miljoner. En hög självfinansieringsgrad och positiva resultat väntas ändå öka den låga soliditeten till 17,8 procent år 2023.