Skolan drar ner betyget för kommunens måluppfyllelse

Kommunens ekonomiska resultat fram till augusti visar på nära 200 miljoner kronor plus. Däremot påverkar låga resultat i skolan hur väl kommunen uppfyller sina mål.

"Det är den kommunala skolan som drar ner resultatet", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) om att skolresultaten påverkar hur kommunen uppfyller sitt mål om välfärdstjänster.

"Det är den kommunala skolan som drar ner resultatet", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) om att skolresultaten påverkar hur kommunen uppfyller sitt mål om välfärdstjänster.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT, Joakim Serrander

Strängnäs2021-10-25 07:01

På måndagens möte ska fullmäktige besluta om delårsrapporten för Strängnäs kommun ska godkännas. Kommunens resultat för första halvåret uppgår till 196,3 miljoner kronor, vilket är 110 miljoner kronor mer än budgeterat.

För helåret är prognosen ett överskott med 108,8 miljoner kronor. Det prognosticerade överskottet beror främst på högre skatteintäkter och statsbidrag än budgeterat och lägre kostnader för nämndernas verksamheter.

– Det är ett fortsatt styrkebesked. Vi ser att Strängnäs är en attraktiv kommun som folk flyttar till och skatteintäkterna fortsätter att öka, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han fortsätter:

– Att vi har koll på ekonomin gör att vi kommer att klara stora nuvarande och kommande investeringar som vi har framför oss när det gäller infrastruktur som vatten och avlopp, skolor, förskolor och satsningen på friskvårdsanläggningar på Larslunda.

Däremot är prognosen att socialnämnden har ett budgetunderskott med fyra miljoner kronor vid årets slut. Kommunfullmäktige ska besluta om ett extra budgettillskott till nämnden.

Kommunfullmäktige har fem mål som gäller samhälle, medarbetare, ekonomi, invånare och demokrati samt invånare och välfärdstjänster. När det gäller det sistnämnda målet anses det, enligt delårsrapporten, bara vara delvis uppfyllt. 

Detta på grund av att en del av trygghetsarbetet och det förebyggande arbetet mot ohälsa inte har kunnat genomföras i sin helhet under pandemin. Skolan är enligt delårsrapporten också en orsak. 

I den står att "skolorna fortsätter dessvärre uppvisa icke tillfredsställande resultat i förhållande till jämförbara kommuner och riket". Det står vidare "det föreligger även bristande likvärdighet mellan skolorna som i sin tur bidrar till skolsegregation".

– Skolan i sin helhet är det inte fel på. Vi har bra förskolor, fristående skolor och gymnasium, det är den kommunala skolan som drar ner resultatet.

Vad ska ni göra åt det?

– Att vi i ännu större uttryck ser till att vi har en skola som är likvärdig och som lyfter elever med behov av särskilt stöd. Vi ska samarbeta genom hela skolsystemet genom Bildningsakademin i Strängnäs, ett samarbete med friskolorna.

Kommer skolan att tilldelas mer pengar än tidigare?

– Ja, både utifrån tillväxt och skatteintäkter och att politiken har satt av mer medel på satsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!