Pengarna som följer med eleven till den skola som hen går på ska täcka mycket vid ett eventuellt behov av stöd. Tilläggsbeloppet är en särskild ersättning, avsedd för elever med omfattande behov av extraordinära åtgärder.
– Det går inte att sätta ett likhetstecken mellan tilläggsbelopp och särskilt stöd. Stöd ska eleven ha, även om tilläggsbeloppet är noll kronor, säger Ulrika Klaar, chef för kommunens centrala elevhälsa.
Den aktuella skolan ansökte om 250 000 kronor, men fick 65 000 kronor. I beslutet hänvisar Ulrika Klaar till "kostnadsbedömningen".
– I det här fallet täcker inte tilläggsbeloppet hela den insats som skolan vill sätta in, men det fyller på till viss del. Det är upp till rektorn att fördela pengar inom sin ordinarie budget, säger Ulrika Klaar.
Och så har det nu blivit.
– Omfördelning och omorganisation, säger skolans rektor, men varifrån pengarna tas och vilka konsekvenser det eventuellt får för övriga elever vill hen inte svara på.
– Vi utvärderade stödet efter några månader, som vi alltid gör när det gäller elever med särskilt behov. Då framkom att det behövde ökas för att alla inblandade skulle känna sig trygga.
Enligt Åza Thellström, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats, finns det ingen statistik över hur många barn i kommunens skolor som har diabetes. Skolornas stöd till dessa elever varierar.
– Ju äldre barnen är, desto mer ska de klara av att hantera själva. Många elever med diabetes har inte något tilläggsbelopp alls.