Hur ska ditt parti höja den låga kunskapsnivån i de kommunala grundskolorna?
– Vi som kommun måste ta ett större ansvar för vårt huvudmannaskap för den kommunala skolan. Skolpengen måste ses över så mer medel ges till elever med särskilda behov. Vi ser gärna två lärare i de klasser där det behövs mest stöd, mindre undervisningsgrupper och att elevhälsans resurser stärks. Partiet har motionerat om gratis skolskjuts för möjligheten att välja en skola som passar individen. Satsningarna ska finansieras genom att barn- och utbildningskontoret lägger pengar på rätt saker och genom en del av reservpengarna i budget 2023.
Kommunens befolkning ökar snabbt och väntas fortsätta göra det, främst genom inflyttning. Vilka för- och nackdelar ser du med det?
– Fler invånare innebär ökade skatteintäkter men också stora investeringskostnader för välfärden.
Kommunfullmäktige har beslutat avskaffa lagen om valfrihet, LOV, inom hemtjänsten. Är det den bästa lösningen?
– Just nu. Nuvarande lösning har inte fungerat men på sikt vill vi återgå till LOV eller liknade för mer valfrihet.
Utifrån erfarenheterna från pandemin, vad behöver kommunen bli bättre på inför eventuella framtida kriser?
– Kommunen gjorde ett fantastiskt jobb men behöver se över beredskapsavtal för maskiner och utrustning och öka självförsörjningsgraden med närproducerade livsmedel.
Socialkontoret har under mandatperioden ändrat sitt arbetssätt med bland annat försörjningsstöd – och fått rekordmånga klagomål. Hur ska du hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden?
– Inrätta en kommunal servicegrupp där de som står längst från arbetsmarknaden får utföra enklare arbetsuppgifter. Det finns pengar att avsätta för vi måste ju ändå betala för olika insatser. Vi tror även på yrkesutbildningar på komvux och att alla som vill får läsa svenska för invandrare.
Många invånare upplever sin närmiljö och vissa offentliga platser som otrygga – samtidigt som statistiken visar att brottsligheten är förhållandevis låg. Hur ska du öka känslan av trygghet?
– Media, framför allt sociala medier, inverkar i att det blir spekulationer. Kommunen måste titta på informationsinsatser, göra fler trygghetsvandringar, sätta upp smart belysning som ökar i styrka vid rörelse, utöka Team ungdom och öka föreningsbidraget till föreningar som gör trygghetsskapande åtgärder.
Sjukskrivningstalen bland kommunens runt 2 000 anställda är sedan flera år höga. Hur ska ni få medarbetarna att må bättre?
– Fortsätta utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet och titta på antalet medarbetare per chef.
Om utsläppen fortsätter som i dag så kommer kommunens lokala koldioxidbudget att ta slut i förtid. Hur ska ni, konkret, "rädda planeten Strängnäs"?
– Jobba efter kommunens klimat- och energiplan. Vidare satsa på egen solcellspark, solcellspanel på kommunala byggnader, se över laddstrukturen för elbilar och titta på om det finns platser som fungerar med vindkraft.
Inflationen är hög. Hur vill du göra med kommunalskatten?
– Behålla nuvarande. Vi har förhållandevis hög skatt.
Vilka två frågor kommer ni att driva hårdast inför kommunvalet?
– Skolan. Alla barn har rätt att lyckas i skolan.
– Att det ska gå att bo och verka i hela kommunen. Vi har ett förslag om medborgarbudget där de som bor på en ort själva ska få rösta på vilken satsning som ska göras. Vi tycker också det ska finnas bidrag till enskilda vägar.