Den 17 november förra året stoppar polisen en bil på en parkeringsplats i Luleå efter misstanke om att bilen innehåller en större mängd narkotika.
Bakom ratten sitter en man i 40-årsåldern från Strängnäs som är anställd på en kommunal skola i kommunen.
Enligt Norrbottens-Kuriren hade mannen varit i polisens sikte en tid innan de stoppade honom.
Ett beslut fattas om att genomsöka bilen varpå polisen gör ett fynd av en stor mängd narkotika i fordonets baksäte. Totalt handlar det om 1,9 kilo amfetamin och 2,9 kilo hasch tätt förpackade i flera mindre plastpåsar. Dessutom hittade polisen en påse med tre gram kokain i bilens framsäte. Polisens analys visar att mannens fingeravtryck finns på både påsarna och paketen.
Mannen grips på plats och transporteras till polisstationen i Luleå.
Enligt polisens rapport från gripandet är mannen mycket illa berörd av att han gripits och uppvisar ett panikartat beteende. Han pratar om sina barn och undrar vem som ska ta hand om dem om han sitter inlåst.
Drogerna har mannen transporterat från Strängnäs, längs med Norrlandskusten hela vägen upp till Luleå, berättar han i förhör. På vägen ska han ha fått information om var han skulle köra. Vem han har varit i kontakt med eller var drogerna kommer ifrån vill han dock inte berätta. Även när polisen undrar hur mycket pengar han skulle tjäna på resan var svaret:
"Ingen kommentar".
På frågan om hur det kommer sig att han beslutade sig för att transportera narkotikan berättar mannen att han dragit på sig stora spelskulder till flera olika spelbolag och banker.
Utöver de droger som hittades i mannens bil gjordes även beslag av kokain, cannabis och dopningpreparat efter en husrannsakan i mannens bostad i Strängnäs.
Ärendet handläggs av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, ROI, som arbetar över hela landet i ärenden som gäller allvarlig brottslighet.
Nu åtalar de mannen för grovt narkotikabrott, ett brott som har mellan två och sju års fängelse på straffskalan. Han åtalas även för narkotikabrott av normalgraden och ringa dopningsbrott.
Utöver de beslag som gjorts lyfter åklagaren även fram mobildata som ska visa att mannen färdats den beskrivna rutten.
Mannen vidgår åklagarens beskrivning av händelseförloppet men nekar till brott eftersom han enligt egen utsago inte visste vilken typ av droger eller hur mycket droger det rörde sig om.