Det har precis kommit en rejäl regnskur över koloniområdet i Strängnäs. Men i takt med att solen tittar fram kommer de hit, en efter en – kolonisterna. Tar fram grepar och burkar. Karin Carlsson hänger en burk i ett snöre runt halsen, slår på radion i fickan och placerar hörlurarna över öronen.
Hon är redo att skörda. Just i dag står hallonen på tur. Buskarna täcker en ganska generös bit av hennes kolonilott på 111 kvadratmeter.
– Det här är livskvalitet för mig. Jag är uppväxt med odling och har haft egen trädgård. Så när jag flyttade till lägenhet var det här ett sätt att få fortsätta odla och samtidigt träffa folk. Det går inte att sätta ord på vad kolonilotten betyder för mig, säger hon och visar runt.
Grönsaker överallt
Potatisblasten har hon precis klippt av eftersom de var skadade och Karin inte ville att rötan skulle sprida sig ner till knölarna. Överallt på hennes kolonilott finns grönsaker, bär, rotfrukter – växter som prunkar, klättrar, slingrar sig upp runt stänger och pinnar. Hon sneglar mot grannen, som har ännu längre pinnar för ärten att växa på. Men ingen avundsjuka besudlar hennes odlarglädje.
Läs hela artikeln i onsdagens papperstidning.