Runt klockan 20.30 torsdagen den 7 februari 2024 välte en lastbil lastad med närmare 45 ton betongpulver ner i diket mellan avfarterna mot Lilla Rullingen och Granboda.
Personbilen som var inblandad i olyckan kunde bärgas redan samma kväll men lastbilen låg kvar med fel sida upp en bra bit in på fredagen.
En person som bor en bit ifrån olycksplatsen berättar att han har fått höra att man under bärgningsarbetet behövde suga ut betongpulvret ur tanken på lastbilssläpet för att kunna bärga fordonet med tillhörande släp.
Men under kraschens gång läckte en hel del av betongpulvret ut i diket. Där har det sedermera stelnat efter att regn och andra väderlekar varit i farten.
Man har inte heller varit särskilt noga i städarbetet när det gäller bilresterna, vilket resulterat i att det fortfarande ligger kvar stora mängder järnskrot lite här och var i vägrenen.
– Varken bärgaren eller Trafikverkets entreprenör som sköter 55:an tog med sig skräpet. Jag har ringt och tipsat dem några gånger om och sagt att det ligger kvar och fått i svar: "Ja, ja, det där måste vi ta tag i." Men det händer ingenting, säger mannen som bor i närheten.
– Jag tycker det ser för jävligt ut.
Han säger att han ringt Trafikverket totalt tre gånger för att be dem att ta bort skrotet men har nu gett upp i sina försök, i och med att det aldrig händer någonting.
Peter Miinalainen, projektledare på Trafikverket, säger att myndighetens entreprenör var på olycksplatsen för ett drygt år sen men medverkade inte i saneringsarbetet.
– Vi har inte varit inblandade i den här trafikolyckan utan det är företaget som sugit upp betongpulvret själva.
Vad händer med det som är kvar där nu då?
– Det får vår entreprenör åka ut och titta på. Ligger det metallskrot eller annat kvar så ska det tas bort och så får vi titta på hur det ser ut med det pulver som ligger kvar. De åker förmodligen dit och gräver bort det, men de får göra en bedömning av det när de är på plats.
Varför skrotet inte plockats bort tidigare, trots att mannen som bor i närheten säger att han uppmärksammat situationen för dem, vet Peter Miinalainen inte.
– Jag vet bara att de var på platsen när olyckan skedde men att de aldrig blev inblandade i hanteringen av det.
– Det är inte alla gånger vi är med i samband med olyckor. Det händer olyckor dagligen och det är ibland som räddningstjänsten hanterar olyckor utan att tillkalla oss, ibland är det bara bärgare som kommer för att flytta fordon.
Peter Miinalainen säger att ifall det ligger skrot kvar inom Trafikverkets vägområde så ska det plockas bort. Är det utanför myndighetens vägområde så är det fastighetsägarens ansvar.
Han tror inte att det stelnade betongpulvret kan innebära någon miljöfara, däremot så kan en stor, stelnad klump vara en fara ifall någon skulle åka av vägen just där.
– Är det en hinna som blivit så går det att gräva bort.