Just där, säger hon, arrenderar kommunen ut delen utanför tätbebyggt område till ett jaktlag.
– Det generella uppdraget är att sköta om viltbeståndet och hålla det på en godtagbar nivå. Ser man att populationen ökar för mycket så ska mer skjutas av, men det är inte helt enkelt så nära bebyggelse. Vi gör vad vi kan, men vi kan inte göra Stadsskogen viltfri.
Utifrån det som hänt nu, bör man vara tuffare mot vildsvinen där?
– Det kan inte jag avgöra, men man ska tänka på att även om jaktarrendatorn håller stammen på en godtagbar nivå, så kan det räcka med en eller ett par halvbråkiga individer som blivit mer orädda och förstör.
Några råd till de boende?
– Gör allt för att inte duka bordet åt dem. Låt inte fallfrukt ligga, ha inte öppen kompost hemma och lägg inte kompostmaterial på någon allmänning nära husen.
Vildsvinen gör dock också något övrigt vilt inte gör – bökar upp gräsmattor i jakt på rötter.
– Gräsmattor kan man behöva hägna in på något sätt. Boende långt ut på landet lyckas ha fina gräsmattor tack vare marknära eltråd. Vildsvin är kvälls- och nattaktiva, så det räcker att ha strömmen på då.
Vid stora skadeproblem kan ett alternativ vara skyddsjakt, vilket i tätbebyggt område kräver polistillstånd. Kommunen har också avtal med skyddsjägare, som i mån av tid kan assistera mot ersättning.
– Men förebyggande åtgärder är första insats, innan skyddsjakt, säger Kristina Svinhufvud.