Smakstart trots pandemi: "Tvingas säga nej till gäster"

Våren 2018 öppnade Tobias Bergman och Helena Sandberg Rakstugan i centrala Mariefred. Nu har krögarparet också dragit igång restaurang Naskovit på Hospitalsgatan i Strängnäs. "Vi har så här långt sett ett mycket stort intresse", säger Tobias Bergman.

Tobias Bergman ser fram emot veckans omstart för Naskovit: "Vi siktar på att hålla öppet fem dagar i veckan framöver."

Tobias Bergman ser fram emot veckans omstart för Naskovit: "Vi siktar på att hålla öppet fem dagar i veckan framöver."

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-01-13 20:47

Han och hustrun har tidigare även drivit krogen på Gripsholms golfklubb och Slottspaviljongen. Men med Rakstugan och Naskovit har det blivit en lite annan inriktning på verksamheten.

– Det är inte riktigt tapas, men ändå smårätter. För att äta sig mätt rekommenderas att man beställer två–fyra rätter, säger Tobias Bergman.

Menyn håller på att uppdateras, men ett stående inslag ska vara fyra fisk-, fyra kött- och fyra vegetariska rätter.

undefined
Tobias Bergman smygöppnade Naskovit den 11 november och hösten var riktigt bra, anser han.

– Till oss kommer man för att dricka gott, äta gott och ha det trevligt, säger Tobias Bergman.

Beskriv skillnaden mellan era rörelser i Mariefred och här.

– Här får vi plats med fler kunder, oavsett hur restriktionerna ser ut. I Strängnäs finns även en festvåning. Öppettiderna skiljer sig inte så mycket åt. Vi ska försöka vara igång fem dagar i veckan, i Mariefred ännu mer under sommarmånaderna.

Hur delar du och hustrun upp arbetet, vem blir ansiktet utåt i Strängnäs?

– Båda kommer att rotera.

Varför utvidgade ni?

– För oss har Strängnäs känns intressant i flera år. Men det var först när den här lokalen blev ledig som vi valde att slå till.

Naskovit huserar i vad som tidigare bland annat hetat Blå koppen, Greken och The Immortal highlander.

undefined
Helena Sandberg, delägare av Rakstugan och Naskovit.

– Utan restriktioner får vi in 55 gäster, i nuläget kring 30. Hittills har Strängnäsborna slutit upp väl, några gånger har vi varit tvungna att säga nej till gäster på grund av platsbrist. Det gäller att anpassa sig efter rådande läge, något vi ägnat oss åt i snart två år.

Är barhäng tillåtet med tanke på de bistra tiderna, jag ser ett gäng höga stolar vid disken ...

– Man kan sitta där och äta och dricka, om man kommer ensam eller i ett mindre sällskap.

Innanför dörren finns en tavla som berättar om begreppet Naskovit.

– En naskovit är en person som kommer från Mariefred. Kanske är det ett öknamn, säger Tobias Bergman.

undefined
Kusinerna Vedat Celik och Irfan Salcaci är franchisetagare på Lion bar i Strängnäs som i väntan på alkoholtillstånd serverar luncher.

En annan nykomling i Strängnäs krogutbud är Lion bar på Storgatan som strax före jul började med lunchöppet, men ännu saknar serveringstillstånd.

– De ansökte den 16 september och sedan såg vi att kompletteringar behövde göras, säger Berit Rydberg, alkoholinspektör vid Strängnäs kommun.

På samma enhet arbetar Gunnar Olsson på konsultbasis.

– Kompletteringar har inkommit och det kan bli klart inom några dagar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!