Närproducerad mat populär på första försöket i Strängnäs

Matförsäljning genom Reko-ringen har i flera år funnits i Mariefred och Stallarholmen men saknats i centralorten. Men nu är det ändring på det. Starten i Strängnäs var välbesökt.

Saga Sandin har tidigare handlat genom Reko-ringen i Mariefred men är glad att utlämning nu startas i Strängnäs. Sonen Florian var med på utlämningen.

Saga Sandin har tidigare handlat genom Reko-ringen i Mariefred men är glad att utlämning nu startas i Strängnäs. Sonen Florian var med på utlämningen.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-09-06 13:15

Reko är en förkortning av rejäl konsumtion och runt om i landet finns det Reko-ringar där lokala producenter säljer mat direkt till kunderna. Nu har ringarna i Mariefred och Stallarholmen fått sällskap av utlämning även i Strängnäs.

– Jag vet inte varför det har dröjt. Det verkar som att det inte är någon som har velat ta tag i det innan, säger Björn Åhman, Selabonden och hästlugn, som nu är administratör för gruppen.

Varför tycker du att man ska handla genom Reko-ringen?

– Man kan få kontakt med producenter direkt utan mellanhänder. Man kan då till exempel prata om hur djuren har haft det. Det blir ett mervärde som många verkar vilja lägga pengar på, säger Björn Åhman.

undefined
Björn Åhman, Selaöbonden och hästlugn, är administratör för Reko-ringen Strängnäs.

Torsdagar varannan vecka kommer Reko-ringen Strängnäs att ha utlämning på långtidsparkeringen på Ingvarsvägen. Det krävs att man beställer varorna i förväg.

Tio producenter är än så länge kopplade till Reko-ringen i Strängnäs. En av dem är Ulrika Nilsson Stranius som driver Ulrikas smakeri.

– Det är jätteroligt att Reko-ringen har kommit till Strängnäs. Det är efterlängtat. Tidigare har jag varit med på utlämningar i Stallarholmen, Mariefred och Eskilstuna, säger Ulrika Nilsson Stranius som har sitt företag i Strängnäs.

undefined
Ulrika Nilsson Stranius, på Ulrikas Smakeri, berättar att hennes glutenfria valnötsbröd och fröknäcke är populärast.

Annelie Bosdotter från Annelunds Eko i Näshulta sålde nötkött, lammkött och charkprodukter genom utlämningen.

– Populärast är köttfärs. Det är basen. Vi försöker hålla de priser som är i affärer, säger hon.

Hur går det ihop sig?

– Som bonde har man inte mycket lön. Men jag driver andra verksamheter också.

undefined
Annelie Bosdotter, Annelunds Eko, säljer nötkött, lammkött och chark genom Reko-ringen.

Saga Sandin och hennes son Florian fyllde en skrinda med närproducerade produkter vid utlämningen.

– Det är jättebra att Reko har kommit till Strängnäs. Jag bodde tidigare i Mariefred och handlade då genom Reko men har sedan jag flyttade inte orkat åka dit. Det är lite för långt.

Varför handlar du genom Reko?

– Det är både för att man får lite roligare utbud och för att kunna köpa närproducerat och ekologiskt. Det känns också bra att handla direkt från producenterna, att stötta dem.

Efter en stund ringlade kön lång till utlämningen på torsdagskvällen.

– Försäljningen gick bra. Vi hoppas att det håller i sig, säger Björn Åhman när kvällens utlämning börjar lida mot sitt slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!