Vinnaren av bakverkstävlingen koras i helgen

På lördag är det bakverksfinal i Ugglans park. Av åtta finalister kommer bara en få vinna äran och uppdraget att leverera sitt bakverk till kungaparet.

Maria Printz är en av bakverkstävlingens arrangörer. Hon berättar att receptet bakom det vinnande bidraget inte kommer att göras offentligt förrän veckan innan nationaldagen. Detta för att vinnaren ska få en chans att exklusivt kunna sälja sitt bakverk fram tills dess.

Maria Printz är en av bakverkstävlingens arrangörer. Hon berättar att receptet bakom det vinnande bidraget inte kommer att göras offentligt förrän veckan innan nationaldagen. Detta för att vinnaren ska få en chans att exklusivt kunna sälja sitt bakverk fram tills dess.

Foto: Ida Lithell

Strängnäs2023-05-03 12:10

Tidigare i år skrev tidningen att elva inbjudna gäster hade fått chansen att tävla om att ta fram ett bakverk som representerar kommunen.

Nu ska totalt åtta finalister tävla mot varandra i finalen som sker på lördag. Där kommer juryn att provsmaka tävlingsbidragen och lyssna på de tävlandes beskrivning av bakverket och dess uppkomst.

– De tävlande har haft tid att prova sina recept och har även kunnat vända sig till mig för råd och stöd. Överlag har de gjort väldigt olika tolkningar med personliga uttryck, vilket är roligt, säger Maria Printz, en av tävlingens arrangörer.

undefined
Bakverkstävlingen är en del av kommunens firande av 500-årsresan. Arkivbild.

Tävlingens åtta finalister är följande:

  • Emilia Lenmark – Annas Hembageri och Vackstanäsgymnasiet
  • Gustav Öhman – Skalla bord
  • Linnea Landin – Callanderska Gården Schweizeri, Gripsholms värdshus
  • Nicolas Laugerat – Det fantastiska bageriet, Strängnäs kommuns måltidsservice
  • Oskar Nyström – Hornuddens trädgård
  • Patrik Arneke – Gårdshuset Selaön
  • Rebecca Lindqvist, Emmeli Asp och Fatima Lathyrus – Fröken Maräng
  • Sebastian Örnvall – Emma Grön

Och tävlingens jury kommer bestå av:

  • Elisabeth Johansson (juryordförande) – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från tv
  • Johan Sörberg (juryordförande) – bagare, konditormästare och kokboksförfattare känd från tv
  • Linnea Andrae – vinnare av Hela Sverige bakar junior och finalist i Årets konditor 2022
  • Camilla Cavazza – key account manager på Lantmännen Cerealia
  • Eva Burman – chefredaktör på Strengnäs Tidning
undefined
Gustav Öhman på Skalla bord i Mariefred står bakom ett av de åtta bidrag som kommer att tävla på lördag.
undefined
Från Fröken Maräng på Multeum deltar Rebecca Lindqvist, Emmeli Asp och Fatima Lathyrus i tävlingen.

Kring tävlingen kommer det även att finnas aktiviteter och möjligheter att köpa fika. De barn som vill kommer att kunna delta i en chokladbollsverkstad med möjlighet att testa nya smaker. Både lokala bagare och företag finns på plats under dagen för försäljning.

För att höja feststämningen kommer trumpetaren Johan Richloow från Strängnäs att blåsa liv i finalen. Även Strängnässonen Johan Ejeborg, som i vanliga fall kommenterar sportevent inom bland annat motorsport och alpint, finns på plats för att leda tävlingen.

Evenemanget äger rum mellan klockan 11–15, där själva tävlingsmomentet sker mellan klockan 13–14.

Varje tävlande har också uppmanats ta med ett extra antal bakverk så att även åskådare ska få en chans att smaka.

Är det något tävlingsbidrag som du ser som favorittippat?

– Nej, jag tror att det är flera bidrag som kan stå som vinnare. Men ingen har heller smakat på dem än, förutom deltagarna själva, säger Maria Printz.

Karta: Ugglas park
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!