Socialchef erkänner brister: "Brukare ska inte lämnas"

Strängnäs kommuns socialchef Karin Krönenstedt säger själv att kritiken från Inspektionen för vård och omsorg är berättigad. "Vi ska göra allt för att det inte händer igen."

"Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden men vi tar verkligen till oss av kritiken från Inspektionen för vård och omsorg", säger Karin Krönenstedt, socialchef på Strängnäs kommun.

"Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden men vi tar verkligen till oss av kritiken från Inspektionen för vård och omsorg", säger Karin Krönenstedt, socialchef på Strängnäs kommun.

Foto: Anna Hübsch, privat.

Strängnäs2021-11-23 20:45

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat hur socialnämnden i Strängnäs kommun har verkställt beslutet om bostad med särskild service för den unge brukaren, som lämnades utan kommunal personal vid ett utfärdat skyddsstopp.

Tidningen har varit i kontakt med socialnämndens ordförande Bodil Mellgren (S), som hänvisar till nämndens förste vice ordförande Mikael Lagergren (M), som hänvisar till kommunens socialchef Karin Krönenstedt.

Hur kunde en brukare med grava funktionsnedsättningar lämnas utan kommunal personal?

– Vi kan inte uttala oss i enskilda ärenden men vi tar verkligen till oss av kritiken från Ivo. Vi beklagar det som inträffat, det ska inte hända att en brukare lämnas utan stöd och hjälp, även om skyddsstopp utfärdats. Kritiken är berättigad. Vi ska göra allt för att det inte händer igen, säger Karin Krönenstedt.

Har ni förändrat era rutiner sedan dess?

– Vi tittar på om ledningssystemet är tillfyllest. Vi har många rutiner i ledningssystemet men vi måste säkerställa att de används.

Hur kommer ni att följa upp ärendet?

– Vi har en socialt ansvarig samordnare som är expert på kvalitetsledningssystem och de krav vi har att förhålla oss till i verksamheterna. Avvikelser utreds och behov av förbättringar beaktas ständigt.

Den gode mannen säger att hennes samtal, sms och mejl i den akuta fasen inte besvarades av vare sig tjänstemän eller politiker. Ivo tar också upp att den gode mannen och skyddsombud försökte kontakta kommunen om att skyddsstopp var på gång. Vad har du för kommentar till detta?

– Det är socialkontorets chef i beredskap som är ansvarig när inte aktuell chef är i tjänst. Men jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Vi jobbar ständigt med tillgänglighet, det kan jag säga generellt.

Den gode mannen säger också att om brukaren inte hade haft egna pengar hade den gode mannen inte kunnat anställa extern personal. Vad hade kommunen gjort då, fortsatt att lämna brukaren ensam?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet.

Vad ska ni generellt göra vid skyddsstopp när den kommunala personalen förbjuds att arbeta?

– Det ska göras en individuell prövning i det särskilda ärendet, det går inte att ha en generell lösning annat än att vi på olika sätt måste säkerställa att den enskilde får det stöd och den hjälp hen behöver och har rätt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!