– Behovet av storskalig elproduktion är skriande i södra Sverige och därav också behovet av att bygga stora solparker, säger Johan Skördare, vd Energiengagemang.
Elpriset söder om Dalälven har på senare tid periodvis varit mycket högre än i övriga landet.
– Det här beror på att vi ökar elanvändningen mycket i södra Sverige samtidigt som vi drar ner elproduktionen i form av minskad kärnkraft så att behovet av att etablera elproduktion i södra Sverige är jättestort, säger Johan Skördare.
Energiengagemang byggde 2020 Sveriges då största solcellspark på 14 megawatt i Strängnäs på uppdrag av HSB. Nu byggs den ut till 22 megawatt så att den blir störst igen.
– Det var någon som gick om oss förra året med 18 megawatt, men nu blir vi 22, säger Johan.
Energiengagemang har nyligen skrivit samarbetsavtal med det italienska energibolaget FuGen om att bygga solparker på 500 megawatt i Sverige de närmaste fem åren. Det motsvarar 34 solparker i samma storlek som den utanför Strängnäs. Ordervärdet är nästan tre miljarder kronor.
Energiengagemang har fyra pågående projekt: Utbyggnaden av parken i Strängnäs med 8 megawatt, en park i Motala på 24 megawatt och en i Uppland på 26 megawatt. Dessutom byggs en park i Västra Götaland på 31 megawatt.
Energiengagemang tillhör idag Sveriges ledande installatörer av storskalig solenergi på både tak och mark. Kunderna utgörs främst av lantbruk, fastighetsägare, industri och bostadsrättsföreningar. Företaget har sitt huvudkontor i Strängnäs och lokala kontor i Göteborg, Linköping och Staffanstorp. Bolaget är sedan förra året en del av Axel Johnsons solinvesteringsbolag AxSol.
Energiengagemang firar i år sitt tioårsjubileum.
– Vi har varit gasellbolag i många år. I år ska vi omsätta 840 miljoner kronor, säger Johan Skördare som även är bolaget grundare.
– Vi är dryga 60 anställda idag och vi ska bli dryga 100 innan året är slut.
Johan menar att det finns fler fördelar med solenergi.
– Det är snabbt och billigt utbyggt och det absolut grönaste energislaget som finns.
Idag står solenergin för drygt en procent av Sveriges totala elproduktion jämfört med 40 procent för vattenkraft, 30 procent för kärnkraft och 20 procent för vindkraft.
– Sol är väldigt lite, men det kommer nog att komma ganska snabbt nu. Min bedömning är att 10 procent av Sveriges elproduktion kommer att bestå av solel om 10-15 år, säger Johan.