Sopsanden gick till markägarens vägar

Kommunchef Peter Lundberg bokade 300 ton sopsand till 1,2 kilometer väg på sin jaktmark. Hos familjen Persson beställdes sopsanden inte bara till avgående kommunalråd Jens Persson, utan även till bland annat Kilenkryssets styrelseordförande Jan Persson. Den som slog larm var en besviken entreprenör.

Foto:

Strängnäs2014-10-31 06:00

Strengnäs Tidning har kommit över det utredningsmaterial som skakar om kommunhusets högsta ledning. Det är en kort sammanfattning av vad intervjuade personer, anställda i kommunhuset, säger. Utöver finns intresseanmälningar från kommunchef Peter Lundberg och Rolf Persson, Jens Perssons far, samt dokument som rör miljöenhetens handläggning.

En kopia över ett mejl visar också att Peter Lundberg har kontaktat sandsektionschefen i egenskap av kommunchef. I mejlet tackar Peter Lundberg för hjälpen. Under sitt namn står hans titel; kommunchef.

– En kommunchef är alltid en kommunchef. Sektionschefen hade haft en chans att säga nej om han hade betonat att han var privatperson, säger kontorschef och utredaren László Némedi på teknik- och servicekontoret.

I våras ringde en entreprenör upp László Némedi. Entreprenören hade varit intresserad av sanden i fjol, men hade hört att den var bokad av kommunens chefer. Han var även intresserad av 2014 års sand, men hade fått samma svar.

László Némedi tog kontakt med sektionschefen.

– Kommunchefen hade ringt och bokat all sand detta år, förmodligen i april. Förra året bokade Rolf Persson sanden först. När han ringde presenterade han sig som pappa till Jens Persson. Peter Lundberg bokade sanden därefter, resultatet blev hälften hälften, säger László Némedi.

De fick sanden kostnadsfritt. Vad hade priset varit om den hade utannonserats?

– Då hade det varit till högstbjudande. Det priset man pratar om i branschen, 50 kronor per ton, är beroende på vad marknaden vill betala, säger László Némedi.

Uppskattningsvis delade parterna på 700–800 ton sopsand förra året, enligt László Némedi. Av Peter Lundbergs intresseanmälan framgår att sanden skulle användas till en relativt nyanlagd skogsväg på 1,2 kilometer. Den bifogade kartan visar att vägen går runt ett område med flera jakttorn, numrerade pass och matstationer för vildsvin.

För 1,2 kilometer väg uppskattar László Némedi att det behövs cirka 1 000 ton.

– Man kan förenklat säga att det behövs ett ton per löpmeter väg.

Av Rolf Perssons intresseanmälan framgår inte att hur stor mängd som efterfrågades. Men avsikten var att fylla åkervägar med upp till fem centimeter på mark tillhörande Jens Persson, hans föräldrar, hans syster samt på hans farbror Jan Perssons ägor.

De avyttringsregler som gällde i fjol slår fast att marknadsmässig prissättning ska tillämpas samt att enskilda personer inte ska gynnas otillbörligt.

Hur rimligt är det att anta att alla känner till reglerna?

– De vilar på kommunallagen, som är tydlig på den punkten att alla ska behandlas lika. Avyttringspolicyn finns på intranätet och på det externa nätet, det är rimligt att anta att chefer vet vad som finns i policyn.

Sakkunnig i kommunhuset har uppgett att det som avyttras alltid ska utannonseras. En annan sakkunnig ska ha uppgett att händelsen är allvarlig, men att en ytterligare utredning behövs för att veta om agerandet strider mot kommunallagen samt för att fastställa om ställning kan ha utnyttjats otillbörligt.

Peter Lundberg sa till tidningen att han var i kontakt med dig innan han gjorde sin intresseanmälan?

– Jag vet inte vad han hänvisar till. Jag är helt säker på att jag inte har sagt att det är fritt fram att använda sand.

Under åren 2011 och 2012 användes sopsanden till kommunens egna anläggningsarbeten, exempelvis cykelbanor. Vid ett tillfälle har en förening fått en mindre mängd. Årets sopsand ligger förvarad inne på Kvittenområdet.

László Némedi hänvisar till att en parkarbetare som, efter 30 år på jobbet, blev förflyttad med varning efter att ha tagit hem avverkad ved.

– Man kan inte ens ta ett smörpaket utan att bli av med arbetet. Det enda sättet att behålla förtroendet för kommunen är att man måste vara konsekvent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om