– Har vi fler gula band?
Karin Lindvall, länsmuseichef, klipper av en bit tygband från rullen och knyter fast den vid en ställning med gamla värjor. Bandet markerar att föremålen är tingade av Sörmlands museum och snart ska flyttas dit.
– Tyvärr är det vad som beslutats i kommunen. Sörmlands museum hade gärna sett att museiverksamheten i Strängnäs vidareutvecklades. Men vi har förståelse för kommunens beslut och nu ska vi hjälpa till att ta hand om det vi tycker ska finnas kvar, säger hon.
De föremål som inte bedöms ha ett tillräckligt högt kulturvärde, eller som saknar historia, ska erbjudas andra verksamheter enligt en turordningslista som politikerna fastställt. Daniel Fjellström, som kommunen utsett till projektledare för avvecklingen, berättar att magasinet ska vara tömt i december 2017.
– Mitt mål är att så mycket som möjligt ska komma någon eller några till nytta, och inget ska behöva slängas, säger han.
Beslutet att museisamlingarna ska avvecklas fattades i somras, men inte utan debatt. Många Strängnäsbor tycker att det är synd att Strängnäs inte längre ska ha egna samlingar. Några går så långt som att säga att det är ett kulturarv som förstörs.
Göran Svärd (S), kultur- och fritidsnämndens vice ordförande, håller inte med. Han tycker att föremålen hamnar i goda händer hos experter sm har större resurser än vad kommunen har.
– Vi har tagit beslutet att inte ha ett fast museum i Strängnäs för att vi inte tror på det. Vi förlitar oss på länsmuseet i stället, säger han.
Karin Lindvall håller med om att föremålen kommer att få det bättre än om de blir kvar i magasinet i Sundby.
– Det här är inte en lokal som passar för magasinering. Det är inte rätt klimat, skadedjur kan ta sig in och det har varit problem med mögel.
Dessutom menar hon att föremålen kommer bli mycket mer tillgängliga för allmänheten i den nya museibyggnaden som just nu uppförs i Nyköping. Det nuvarande magasinet har bara öppet för allmänheten ett par dagar om året.
– Magasinet som vi bygger är något som vi kallar för ett berättande magasin, som ska vara lite som ett museum i sig. Samlingarna blir mer tillgängliga, men samtidigt blir det längre för Strängnäsborna att åka, säger hon.
Många tillfälliga utställningar på Multeum har arrangerats av Sörmlands museum, med föremål från både Strängnäs och resten av Sörmland. Det arbetet kommer att fortsätta som vanligt. Skillnaden blir dock att föremålen, när de inte ställs ut, kommer att förvaras i samma magasin i Nyköping i stället för på två orter.